BOMBER

Ίδρυση της ΝΔ - 4 Οκτωβρίου του 1974: Για κοίτα που δεν το θυμήθηκε σχεδόν κανείς

Ίδρυση της ΝΔ - 4 Οκτωβρίου του 1974: Για κοίτα που δεν το θυμήθηκε σχεδόν κανείς
47 χρόνια μετά, τα ερωτήματα για το πού πάει η ΝΔ και πώς προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες είναι πολλά

Τι απέγιναν οι αρχές και οι αξίες της ιδρυτικής πράξης της ΝΔ; 

«Γενέθλια» έχει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, καθώς στις 4 Οκτωβρίου του 1974, λίγο μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.

Η τότε πολιτική παράταξη όπως την οραματίστηκε ο ίδιος ο Καραμανλής περιεγράφηκε στην ιδρυτική πράξη:

«Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος … Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας υπόσχεται ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, που βρίσκονται πέρα και επάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ιδρυτική πράξη της 4ης Οκτωβρίου και προσθέτει: «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με τη Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

47 χρόνια μετά, τα ερωτήματα για το πού πάει η ΝΔ και πώς προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες είναι πολλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η παράταξη έχει απομακρυνθεί από τις αξίες και τα ιδανικά που πρέσβευε επί σειρά δεκαετιών.

Παρόλα αυτά κανείς δεν έχει διεκυρινίσει ποια είναι η επαφή της ΝΔ με την λαϊκή βάση, αλλά και με έννοιες όπως η κοινωνία, η οικογένεια και ο πατριωτισμός. Η επίκληση όρων όπως το κοινωνικό κέντρο ή η λεγόμενη κεντροδεξιά δεν φτάνουν για να καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο εις το οποίο κινείται η Νέα Δημοκρατία στη σύγχρονη εποχή.

Επίσης, είναι περίπου βέβαιο ότι ελάχιστοι θα θυμηθούν τα γενέθλια του κόμματος. Άλλωστε κάποιοι ουδεμία σχέση έχουν με τη ΝΔ. Να τα λέμε κι αυτά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στον Άγιο Παντελεήμονα: Με τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον 39χρονο – Ποιο ήταν το θύμα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου – Έρχονται «εν δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες από Τετάρτη»

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)