ΓΥΝΑΙΚΑ

Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν στο σώμα όσο κοιμάσαι

Αυτά τα περίεργα συμβαίνουν στο σώμα όσο κοιμάσαι

Τα περίεργα του ύπνου

Θα ξεκινήσουμε με την γνωστή και αρκετά σοφή παροιμία, «εσύ κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει».

Στην δική μας περίπτωση η παροιμία θα παραλλαχθεί σε «κοιμάσαι και το σώμα σου δουλεύει» αφού οι ειδικοί το λένε από μόνοι τους! Όταν κοιμάσαι, περίεργα και ασυνήθιστα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σου αλλά και στον εγκέφαλό σου που ούτε καν είχες μπει στην διαδικασία να σκεφτείς.

Αν όμως αναρωτηθείς λίγο, οι απαντήσεις που θα πάρεις έχουν μια βάση, πόσο μάλλον αν σκεφτείς εκείνη την φορά που τινάχτηκες μέσα στα άγρια μεσάνυχτα από κάποιο κακό όνειρο που ακόμη έχεις να το λες. Υπάρχει ένα στάδιο-μεταξύ άλλων τεσσάρων- που ονομάζεται REM. Είναι το στάδιο ύπνου, στο οποίο σώμα εγκέφαλος, αναπνοή, οι παλμοί σου αλλά και η θερμοκρασία σου βρίσκονται σε επίπεδα φυσιολογικά όπως και όταν είσαι ξύπνια και δραστήρια.

Γιατί έχει ονομαστεί έτσι όμως;Σύμφωνα με το WebMD, «Rapid Eye Movement» είναι το στάδιο του ύπνου το οποίο χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών. Αν δεν κατάλαβες που το πάμε, να σε βοηθήσουμε. Τα μάτια σου κάνουν… «σβούρες» πίσω και μπροστά από τα βλέφαρά σου. Τρομακτικό; Μην είσαι υπερβολική!

Όσο κοιμάσαι η θερμοκρασία σου πέφτει, ενώ δύο ώρες πριν ξυπνήσεις η θερμοκρασία σου βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του σώματός σου. Στο στάδιο REM ο εγκέφαλός σου «κλείνει» το θερμόμετρο του σώματός σου. Τότε είναι που η θερμοκρασία του δωματίου σου σε επηρεάζει και νιώθεις είτε ότι κρυώνεις, είτε ότι ζεσταίνεσαι.

Η αναπνοή σου αλλάζει ιδιαίτερα όσο κοιμάσαι. Όταν είσαι στο πιο βαθύ στάδιο ύπνου η αναπνοή σου είναι πολύ πιο αργή από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Όταν ονειρεύεσαι, είναι σαν τα κύτταρα του εγκεφάλου σου να εκτοξεύουν πυρά. Για την ακρίβεια στο στάδιο ύπνου REM ο εγκέφαλός σου λειτουργεί όπως-σχεδόν- λειτουργεί ενώ είσαι ξύπνια.

Επίσης κάτι πολύ ενδιαφέρον που συμβαίνει στον εγκέφαλό σου ενώ κοιμάσαι είναι ότι διαγράφονται όλες οι περιττές και άχρηστες πληροφορίες που έχεις μαζέψει κατά την διάρκεια της ημέρας.