Σοφία Βέμπο
H Σοφία Βέμπο φωτογραφίζεται από τον φωτογράφο Βασίλη Καραγεώργο, στο μπαλκόνι του σπιτιού της να παρακολουθεί τη συγκέντρωση του κόσμου
Πηγή: YouTube
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Βέμπο: Όταν έκρυψε τους φοιτητές στο σπίτι της και τραγούδησε για τα παιδιά του Πολυτεχνείου

Τη νύχτα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Σοφία Βέμπο έκρυψε πολλούς φοιτητές στο σπίτι της προκειμένου να τους σώσει - Συμμετέχοντας στην εκδήλωση στο Καλλιμάρμαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, άλλαξε τους στίχους του τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», τιμώντας τα παιδιά του Πολυτεχνείου

Η Σοφία Βέμπο τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου, βρισκόταν στο διαμέρισμα της επί της οδού Στουρνάρη και Πατησίων. Η τραγουδίστρια της νίκης μπορούσε να δει τα τανκς από το μπαλκόνι της να μπαίνουν στο Πολυτεχνείο. Μπορούσε να δει τους φοιτητές και τον κόσμο που είχε μαζευτεί έξω από το Πολυτεχνείο να τρέχουν αλαφιασμένοι να γλιτώσουν.

Η Βέμπο δεν έχασε χρόνο. Κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας, άνοιξε την πόρτα και έβαλε στο σπίτι όσους φοιτητές περνούσαν από μπροστά της, προκειμένου να τους σώσει από την ΕΣΑ και τους ασφαλίτες της χούντας που τους κυνηγούσαν.

Η κίνηση της αυτή μαθεύτηκε και η Ασφάλεια έφτασε στο σπίτι της, χτυπώντας χτύπησε το κουδούνι της. Η ίδια αρνήθηκε τα πάντα και διέψευσε τα όσα ακούστηκαν για εκείνη.

Αμέσως παρακάτω μπορείτε να δείτε την ιστορική φωτογραφία του φωτογράφου Βασίλη Καραγεώργου, με τη Βέμπο να παρακολουθεί τη συγκέντρωση του κόσμου από το μπαλκόνι του σπιτιού της.

Ο φωτογράφος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», είχε πει για το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο: «Επειδή γνώριζα ότι η Σοφία Βέμπο έμενε δίπλα, στην Πατησίων, της χτύπησα το κουδούνι την Πέμπτη και δέχθηκε να φωτογραφιστεί στο μπαλκόνι της, να κοιτάζει τα πλήθη που άρχιζαν να συρρέουν.

Υπήρχαν 40.000-50.000 κόσμος κάτω. Οι συγκοινωνίες είχαν διακοπεί. Καθώς περνούσαν οι ώρες, η συγκέντρωση φούντωνε. Και δεν ήταν πια μόνο φοιτητές αλλά και εργάτες. Και νεολαία γενικά. Την Πέμπτη παρουσιάστηκαν και τα πρώτα πανό.

Αρχικά υψώθηκε σε ένα γιαπί το πανό με το σύνθημα "Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία". Υπήρχαν και ορισμένα ιδιαίτερα σκληρά συνθήματα, όπως "Λαέ πεινάς, γιατί δεν τους κρεμάς;". Σταματούσαν λεωφορεία και τρόλεϊ και έγραφαν πάνω τους συνθήματα. Σταματούσαν ως και στρατιωτικά οχήματα της ΑΣΔΕΝ γράφοντας πάνω τους "Έξω η χούντα"».

«Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» - Η Βέμπο αλλάζει τους στίχους για τα παιδιά του Πολυτεχνείου

Στην εκδήλωση που έγινε στο Καλλιμάρμαρο, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1974, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Σοφία Βέμπο παραφράζει του στίχους του τραγουδιού «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», τιμώντας τα παιδιά του Πολυτεχνείου.

Το ντοκουμέντο που ακούτε παρακάτω, μεταδόθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα, το 2014. Στην έναρξη του βίντεο, ακούμε τον εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού να προτρέπει τους τραυματίες να πάνε στο σπίτι της Βέμπο που έχει μετατραπεί σε σταθμό πρώτων βοηθειών.

Τώρα η σκέψη μου πηγαίνει
μες στα μαύρα βουτηγμένη

και με βήμα αργό
στου Πολυτεχνείου τα νιάτα
που όρμησαν φωτιά
γεμάτα στον φασίστα εχθρό.

Σε καμάρωσα αγόρι
κοπελιά μοναχοκόρη
κι έκανα μια ευχή
τέτοιου γιους να ’χα αναθρέψει
τέτοιες κόρες να ’χα θρέψει
μάνα τυχερή.

Παιδιά, τιμημένα παιδιά
και τα τανκς γονατίσαν
εκείνη τη βραδιά.
Παιδιά, από αυτή τη βραδιά
ανασαίνει η Ελλάδα
έφυγε η σκλαβιά.

Με το αίμα σας, παιδιά
ήρθε η ελευθερία.


Διαβάστε επίσης

Πολυτεχνείο 2023: Οι δρόμοι που είναι κλειστοί στο κέντρο της Αθήνας για την 50η επέτειο

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στο Newsbomb.gr: «Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρα»

Δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης: Το Newsbomb στην φωτογραφική έκθεση με θέμα «50 Χρόνια Πολυτεχνείο»