ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εννέα πράγματα που δεν ξέρατε για τα όνειρα!

Εννέα πράγματα που δεν ξέρατε για τα όνειρα!

Πόσες φορές σας έχει τύχει να σας παίρνει ο ύπνος και να μην καταλαβαίνετε πότε ήρθε η ώρα να ξυπνήσετε;


Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου; Βλέπουμε όλοι όνειρα; Ο Rubin Neiman,κλινικός ψυχολόγος με ειδίκευση στα όνειρα εξηγεί τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου σοτν άνθρωπο και παρουσιάζει 10 πράγματα που οι περισσότεροι δεν ξέρουμε για τα όνειρα.

1. Βλέπουμε όνειρα ολόκληρη τη νύχτα
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα όνειρα εμφανίζονται κατά το στάδιο του ύπνου που ονομάζεται REM. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς ονειρευόμαστε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, απλώς τα όνειρα κατά τη φάση REM είναι πιο έντονα.

2. Τα έντομα και τα ψάρια δεν περνούν από τη φάση REM
Όλα τα θηλαστικά, τα ερπετά και ορισμένα πουλιά εκδηλώνουν το στάδιο REM του ύπνου και επομένως είναι πολύ πιθανό να βλέπουν και όνειρα όπως εμείς.

3. Συνήθως ξεχνάμε τα όνειρα αν χτυπήσει το ξυπνητήρι
Δεν πρέπει να προσπαθούμε υπερβολικά να συγκρατήσουμε τις τελευταίες εικόνες που είχαμε στο μυαλό μας πριν ξυπνήσουμε γιατί έτσι το όνειρο θα χαθεί για πάντα. Επιπλεόν αν χτυπήσει απότομα το ξυπνητήρι το πιθανότερο είναι να το ξεχάσουμε.

4. Ο εγκέφαλος όσων θυμούνται τα όνειρά τους λειτουργεί διαφορετικά
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η δραστηριότητα που παρατηρείται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου (κροταφοβρεγματική σύνδεση) καθορίζει αν θα συγκρατήσουμε στη μνήμη μας τα όνειρα που είδαμε.

5. Το σώμα μας αντιδρά στα όνειρα μας σαν να είμαστε ξύπνιοι
Τα συναισθήματα που έχουμε σε ένα όνειρο παραμένουν και αφού ξυπνήσουμε. Η εμπειρία του ονείρου καταγράφεται στο σώμα και τον εγκέφαλο όπως μια εμπειρία της πραγματικής ζωής.

6. Οι εφιάλτες δε σημαίνουν πάντα με το φόβο
Μελέτη αποκάλυψε ότι οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα πηγάζουν συχνότερα από την ανησυχία, τη σύγχυση, τη θλίψη και τις ενοχές παρά από το φόβο.

7. Τα όνειρα δεν είναι παράξενα εκτός κι αν τα χαρακτηρίσουμε παράξενα
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι κάθε παραδοξότητα είναι απόλυτα φυσιολογική όταν πρόκειται για τα όνειρα. Αυτό που κάνει ένα όνειρο πραγματικά παράξενο είναι η σύγκριση που κάνουμε με τις συνθήκες στον πραγματικό κόσμο.