ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες για τη δολοφονία του Κασόγκι

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 17 Σαουδάραβες για τη δολοφονία του Κασόγκι

Το Ριάνταρνείται τη διεθνή έρευνα που ζήτησε η Τουρκία να διεξαχθεί για το φόνο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις εναντίον 17 Σαουδαράβων αξιωματούχων που ενέχονται στον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μεταξύ των οποίων οικείοι του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, την ώρα που ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ δήλωνε πως η χώρα του αρνείται τη διεθνή έρευνα που η Τουρκία ζήτησε να διεξαχθεί για το φόνο.

Μεταξύ των προσώπων που ειναι στόχοι των αμερικανικών κυρώσεων περιλαμβάνονται μέλη της προσωπικής φρουράς του πρίγκιπα, ο Σαούντ αλ-Καχτάνι και ο Μάχερ Μουτρέμπ, καθώς και ο γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη Μοχάμαντ αλ-Οτάιμπι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Τζουμπέιρ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ πως η Σαουδική Αραβία διαθέτει οργανισμό που είναι αρμόδιος για τη διεξαγωγή ερευνών και ως εκ τούτου «απορρίπτει» το τουρκικό αίτημα για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν θεωρεί πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν έχει καμιά σχέση με την υπόθεση, όπως υποστήριξε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας, ο Τζουμπέιρ απάντησε: «Απολύτως. Ο πρίγκιπας διάδοχος δεν έχει καμιά σχέση με το θέμα αυτό».

«Η υπόθεση είναι πλέον δικαστική και αντιμετωπίζεται από το δικαστικό σύστημα στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σίγουρα «υπάρχει ακόμη μυστήριο και ελπίζουμε πως οι αδελφοί μας στην Τουρκία» θα βοηθήσουν τη Σαουδική Αραβία να διαλύσει το σκοτάδι που απομένει, συνέχισε, την ώρα που εξακολουθεί να μην έχει βρεθεί το διαμελισμένο πτώμα του δημοσιογράφου.

Ο Τζουμπέιρ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι συνεχίζεται μια «βίαιη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας και του Κατάρ» εναντίον του σαουδαραβικού βασιλείου. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να πολιτικοποιηθεί η υπόθεση αυτή», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.