ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Οι τροϊκανοί ξανάρχονται

Στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος γύρος των δύσκολων διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει αύριο καθώς έχει ήδη κανονιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Το χρονοδιάγραμμα πλέον φαίνεται πως είναι ξεκάθαρο και προβλέπει την ψήφιση του πακέτου των μέτρων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, από την οποία περνούν η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Πριν από αυτό όμως οι τρεις εταίροι πρέπει να δώσουν το πράσινο φως. Σύμφωνα με πληροφορίες αγκάθι των διαπραγματεύσεων αποτελεί το φορολογικό, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας μπορεί να επιμένουν για ακόμη σκληρότερες περικοπές δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο περιλαμβάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, αύξηση κατά 5% της φορολόγησης στους τόκους καταθέσεων και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών του προσχεδίου θα γίνει μέσα στο διήμερο, με τις αβεβαιότητες να εστιάζονται στο μέγεθος της ύφεσης, στα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος σταθερότητας και στους στόχους που θα θέσει η τρόικα.

Η παρουσίαση των βασικών αξόνων του πακέτου μέτρων έτυχε συγκρατημένης υποδοχής από την ομάδα εργασίας του Eurogroup που έγινε τη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κυρίως λόγω του υψηλού στόχου στα έσοδα και των καθυστερήσεων που σημειώνονται στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τι σηματοδοτεί η σύγκρουση Λαγκάρντ- Μέρκελ

Και τώρα ο λόγος στην τρόικα

Focus: Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση