ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Η Ελλάδα μείωσε κατά 30% τις συντάξεις από το 2009-2013

Reuters: Η Ελλάδα μείωσε κατά 30% τις συντάξεις από το 2009-2013

Σε δραστικές μεταρρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Ελλάδα, όσον αφορά το ασφαλιστικό της σύστημα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Επισημαίνει μάλιστα πως είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που έχει υποστεί τόσο μεγάλες περικοπές.

Το reuters σε ανάλυσή του για τις επιπτώσεις της κρίσης στους συνταξιούχους του ευρωπαϊκού Νότου, τονίζει πως η Ελλάδα αναγκάστηκε να μειώσει κατά 30% τις συντάξεις κατά την πενταετία 2009 – 2013.

«Πολλές κυβερνήσεις, έκαναν αλλαγές των ζημιογόνων συνταξιοδοτικών τους συστημάτων πριν από μια δεκαετία και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί αντανακλώντας την επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Στην Ισπανία για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 τους χρόνια το 2027 έναντι του ορίου των 65 ετών που ισχύει σήμερα» γράφει χαρακτηριστικά.

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ένα μεγαλύτερο μέρος της συνεισφοράς στα κρατικά συνταξιοδοτικά ταμεία καταβάλλεται από τους ανθρώπους κατά την διάρκεια που αυτοί εργάζονται και όχι μέσω φόρων στον εργαζόμενο πληθυσμό. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως αυτό καθιστά οικονομικά υγιέστερο το σύστημα» συνεχίζει και προσθέτει:

«Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταρρυθμίσεις δεν θα τεθούν σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2030 ή ακόμα και αργότερα, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ όπως παρατηρεί «με τους συνταξιούχους να συνιστούν ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει πολιτική αντίσταση σε ταχύτερες μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, τονίζει πως η οικονομική κρίση έχει εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις που άρχισαν από το 1990, αφού πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν άνεργοι, το συνταξιοδοτικό σύστημα υποχρηματοδοτείται από το μειωμένο εργαζόμενο πληθυσμό και τις μειώσεις μισθών.

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο για 48 δόσεις σε όσους χρωστάνε στην εφορία