ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Μακελειό στο Πέραμα: Την Τετάρτη η απολογία των επτά αστυνομικών - Πού στρέφονται οι έρευνες

To σημείο της συμπλοκής στο Πέραμα
To σημείο της συμπλοκής στο Πέραμα
Intimenews

Πέραμα: Σε εξέλιξη παραμένει μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 16χρονου που διέφυγε κατά την καταδίωξη

Πολλά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν λίγα 24ωρα μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που προκάλεσε τον θάνατο ενός νεαρού κακοποιού και οδήγησε στη σύλληψη επτά αστυνομικών.

Ο εισαγγελέας Πειραιά παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την Τετάρτη 27/10 τους επτά αστυνομικούς που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 20χρονου οδηγού κλεμμένου αυτοκινήτου.

Οι έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ,της μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν θανάσιμα.

Μακελειό στο Πέραμα: Ποια θα είναι η τύχη των επτά αστυνομικών

Ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών μίλησε στο Newsbomb.gr, τονίζοντας πως όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της προφυλάκισης - είναι ανοιχτά.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών έχουν μπει οι συνομιλίες και οι διάλογοι των επτά ανδρών με το Κέντρο της Άμεσης Δράσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το επιχειρησιακό κέντρο της Αστυνομίας είχε δώσει εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν την καταδίωξη του ύποπτου οχήματος με τους τρεις επιβαίνοντες στην περιοχή του Περάματος. Ο λόγος ήταν ότι κρίθηκε επικίνδυνο να συνεχιστεί η καταδίωξη σε πυκνοκατοικημένη περιοχή με πολλούς στενούς δρόμους καθώς, οι ύποπτοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και οι αστυνομικοί είχαν μοτοσικλέτες.

Αυτός είχε ως αποτέλεσμα ο αστυνομικός που διαβίβαζε τα σήματα, να πάρει την απόφαση να λάβει τέλος η καταδίωξη για να μην υπάρξουν απώλειες είτε από την πλευρά των αστυνομικών είτε από την πλευρά των υπόπτων. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η εντολή εισακούστηκε από την ομάδα ΔΙΑΣ του Πειραιά, όχι όμως και από την ομάδα ΔΙΑΣ δυτικής Αττικής. Έτσι, παρότι υπήρχε η εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο ότι η καταδίωξη τελείωσε, μετά από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζουν το κυνήγι των υπόπτων στο Πέραμα.

Επιχειρησιακά, η ομάδα που θα μπορούσε να συνεχίσει μια τέτοια καταδίωξη είναι η ομάδα ΟΠΚΕ, η οποία ωστόσο δεν ήταν διαθέσιμη. Όλα αυτά αναμένεται να διερευνηθούν κατά την έρευνα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες με τις διαβιβάσεις των σημάτων.

Ο εισαγγελέας θα κληθεί να κρίνει αν οι αστυνομικοί ήταν σε άμυνα, αν τηρήθηκε το πρωτόκολλο για τις καταδιώξεις και αν οι αστυνομικοί επέδειξαν υπερβάλλουσα βία. Πάντως, έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν στο Newsbomb.gr πως οι αστυνομικοί δεν έπρεπε να μπουν στο Πέραμα και πως θα έπρεπε να αφήσουν να αναλάβει την υπόθεση η ΟΠΚΕ.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο δικηγόρος των επτά αστυνομικών, Ιωάννης Πορτοκάλης, ανέφερε ότι «όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Θα περιμένουν τι θα αποφανθεί ο εισαγγελέας και στη συνέχεια θα καθορίσουν την νομική οδό που θα ακολουθήσουν». Σύμφωνα με τον κ Πορτοκάλη, δικονομικά μπορεί να τους απαγγελθεί κατηγορία για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Καταδίωξη στο Πέραμα: Εντολή Θεοδωρικάκου για πειθαρχικό έλεγχο

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Ο 20χρονος που τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά των αστυνομικών

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Βραδινές ώρες της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή Αγ. Ι. Ρέντη, εντοπίστηκε από Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όχημα, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα και έφερε σπασμένο φινιστρίνι (εικόνα που παραπέμπει σε διάρρηξη), λόγος για τον οποίο κρίθηκε ύποπτο και αποφασίστηκε η διενέργεια αστυνομικού ελέγχου.

Στο σημείο, με εντολή του Κέντρου Άμεσης Δράσης, προσέτρεξαν και άλλες ενισχυτικές δυνάμεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου, πλην όμως το όχημα στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα και διέφυγε. Στο πλαίσιο αναζητήσεων το αυτοκίνητο εντοπίστηκε εκ νέου στην περιοχή του Αιγάλεω και οι αστυνομικοί το ακολούθησαν μέχρι την περιοχή του Περάματος, όπου ακινητοποιήθηκε από αντίθετα κινούμενο όχημα (λεωφορείο). Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διεκομίσθη σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Το τρίτο άτομο που επέβαινε στο όχημα διέφυγε και αναζητείται. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Όπως προέκυψε το όχημα είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα από την περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη. Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, παρουσία αρμοδίου Εισαγγελέα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άλεκ Μπάλντουιν: Η δήλωση-βόμβα της υπεύθυνης για τα όπλα στην παραγωγή - «Δεν ήμουν έτοιμη»

The Voice: Η Κερκυραία καλλονή που «τρέλανε» τους κριτές από τις πρώτες νότες (video)

Κι όμως, το έδειξαν: Αυτό είναι το ανάρμοστο πλάvο που οδήγησε στο οριστικό φινάλε του Bachelor