ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Νέα Σμύρνη: Καρέ καρέ πώς οι τρεις Κολομβιανοί μπήκαν και ξάφρισαν θυρίδες σε τράπεζα

Θυρίδες
Pixabay

Εκτός από τη Νέα Σμύρνη, πήγαν και σε Γλυφάδα, Μαρούσι, και Κηφισιά για να «τσεκάρουν» τράπεζες και να δουν εάν μπορούν δράσουν και να διαφύγουν

Αρκετά έμπειροι σε κλοπές και διαρρήξεις φαίνεται πως είναι οι Κολομβιανοί που «ξάφρισαν» τις θυρίδες τράπεζας στη Νέα Σμύρνη τον Ιούλιο του 2022.

Όπως αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες από την Αστυνομία, οι τρεις Κολομβιανοί δράστες, ηλικίας 46, 42 και 46 ετών, ανήκουν σε διεθνές κύκλωμα εγκληματιών. Μάλιστα, οι κινήσεις τους προτού μπουν στην τράπεζα και «ξαφρίσουν» τις θυρίδες της, δείχνουν πως ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν.

Από τα στοιχεία επίσης προκύπτει ότι οι Κολομβιανοί ήρθαν στη χώρα μας από τη Σερβία και ερεύνησαν τι πρέπει να κάνουν αλλά και πότε πρέπει να το κάνουν. Οι τρεις Κολομβιανοί αγόρασαν κινητά που χρησιμοποιούσαν για τις επιχειρήσεις τους και νοίκιασαν αυτοκίνητο.

Οι κινήσεις πριν και μετά το «χτύπημα»

Εκτός από τη Νέα Σμύρνη, πήγαν και σε Γλυφάδα, Μαρούσι, και Κηφισιά για να «τσεκάρουν» τράπεζες και να δουν εάν μπορούν δράσουν και να διαφύγουν. Τελικά επέλεξαν αυτή της Νέας Σμύρνης.

Προτού κάνουν την τελική επιχείρηση, είχαν «σκανάρει» το κατάστημα της τράπεζας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι τρεις Κολομβιανοί είχαν πάει τουλάχιστον τρεις μέρες στην τράπεζα και είχαν τραβήξει και βίντεο.

Έτσι πήραν όλα τα μέτρα ώστε να περάσουν τα συστήματα ασφαλείας και να ξέρουν πως να διαχειριστούν την κατάσταση όταν μπουν μέσα. Τη μέρα της κλοπής μπήκαν στην τράπεζα με μάσκες για τον κορονοϊό προκειμένου να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

Οι κατηγορούμενοι αρχικά μπήκαν στην Ελλάδα αρκετές μέρες νωρίτερα, με σκοπό να μελετήσουν τους υποψήφιους στόχους. Εφαρμόζοντας με ακρίβεια το σχέδιο που είχαν καταρτίσει, έφτασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί στο χώρο του θησαυροφυλακίου, διέρρηξαν 5 θυρίδες και αφαίρεσαν τα κοσμήματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους, αξίας 50.000 ευρώ.

Βγήκαν διαδοχικά από το κατάστημα, όπως ακριβώς μπήκαν, ένα ακόμα στοιχείο δηλαδή που μαρτυρά την οργάνωσή τους. Ακολούθησαν διαφορετικά δρομολόγια διαφυγής, όπου και συναντήθηκαν σε μακρινό σημείο από το κατάστημα, επικοινωνώντας τηλεφωνικά μεταξύ τους στο μεσοδιάστημα.

«Χτυπήματα» σε 6 χώρες

Την ίδια κιόλας ημέρα αποχώρησαν από τη χώρα, ταξιδεύοντας αεροπορικώς στην Ισπανία, όπου και εκεί έχουν διαπράξει κλοπές. Εκτός από Ελλάδα και Ισπανία, οι δράστες φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει κλοπές και σε ΗΠΑ, Καναδά, Σουηδία και Φινλανδία.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υπεβλήθη στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τόσο εθνικά όσο και διεθνή.

Σχετικές ειδήσεις