ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Αττική: Εξαρθρώθηκε ομάδα που έκδιδε πλαστά διαβατήρια και βίζες

Αττική: Εξαρθρώθηκε ομάδα που έκδιδε πλαστά διαβατήρια και βίζες

Μία εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας κατάρτιζαν πλαστά διαβατήρια και βίζες προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο-έξοδο και παραμονή πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Τετάρτη (9/9/2015) στο κέντρο της Αθήνας 4 αλλοδαποί και συγκεκριμένα δύο υπήκοοι Συρίας, μία 43χρονη και ένας 44χρονος καθώς και 2 υπήκοοι Λιβάνου ηλικίας 35 και 59 ετών, ενώ αναζητείται ακόμη ένας άγνωστος συνεργός τους.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες από το 2013 τουλάχιστον, είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, τα μέλη της οποίας είχαν σαφείς και διακριτούς ρόλους και δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και στη διευκόλυνση εισόδου-εξόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα, έναντι αμοιβής 500 έως 6.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Ειδικότερα, ο 44χρονος ήταν υπεύθυνος για την παραλαβή – αποστολή δεμάτων που περιείχαν διαβατήρια ή άλλα έγγραφα. Επίσης, παρείχε ως κατάλυμα την οικία του για την προσωρινή διαμονή των μεταναστών, ενώ τους διευκόλυνε εκδίδοντας εισιτήρια στο όνομά τους σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τουριστικά λεωφορεία.

Η 43χρονη συλληφθείσα, αδερφή του 44χρονου, ήταν εκείνη που εισέπραττε χρηματικά ποσά μέσω εταιρειών αποστολής εμβασμάτων, από μέλη των οικογενειών των μεταναστών που βρίσκονταν εκτός Ελλάδας, ως αμοιβή για τη διακίνησή τους και την κάλυψη των απαιτούμενων σχετικών εξόδων, όπως τα εισιτήρια. Η ίδια συμμετείχε και στη διαδικασία προσωρινής τακτοποίησης των αλλοδαπών στην οικία του 44χρονου, ενώ βοηθούσε και στην έκδοση των εισιτηρίων.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες ήταν υπεύθυνοι για την κατάρτιση των πλαστών εγγράφων. Ένα ακόμα μέλος της σπείρας, που αναζητείται, ήταν υπεύθυνο για την ναύλωση τουριστικών λεωφορείων και τη συγκέντρωση μεταναστών που μεταφέρονταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εισέπραττε πρόσθετο οικονομικό όφελος για κάθε επιβάτη, πέρα του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • Δύο δέματα περιέχοντα πλαστά έγγραφα.
  • Πλήθος διαβατήριων, δελτίων ταυτοτήτων, ταξιδιωτικών έγγραφων και άδειών οδήγησης διαφόρων χωρών.
  • Πλήθος φωτοτυπιών διαβατηρίων διαφόρων προσώπων.
  • Φωτογραφίες διαβατηρίου τρίτων προσώπων.
  • Πλήθος αυτοκόλλητων ταινιών αεροπορικών εταιρειών που τοποθετούνται στις αποσκευές με στοιχεία πτήσεων.
  • Δύο μηχανήματα αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων.
  • Δύο φορητοί Η/Υ και ένα tablet .
  • Τρεις ψηφιακές συσκευές αποθήκευσης.
  • Τρεις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
  • Αποδεικτικά μεταφοράς χρημάτων, δελτία πώλησης ταχυδρομικών υπηρεσιών και εξωτερικά περιτυλίγματα δεμάτων εταιρείας ταχυμεταφορών.
  • Έξι σημειωματάρια με ιδιόχειρες σημειώσεις.
  • Ποσότητα κάνναβης συνολικού βάρους 1,2 γραμμ.
  • Ογδόντα πακέτα τσιγάρων, χωρίς την ενδεικτική ταινία φορολόγησης.
  • 535 ευρώ, 180 κορόνες Σουηδίας, 200 κορόνες Τσεχίας, 50 κορόνες Δανίας, 59 LEI Ρουμανίας, 2 δολάρια Η.Π.Α.

Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 44χρονου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ ο 35χρονος έχει κατηγορηθεί το 2014 για απόπειρα πλαστογραφίας πιστοποιητικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις