ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Λιτανεία της κάρας του Οσίου Αλεξίου στα Καλάβρυτα (vid)

Λιτανεία της κάρας του Οσίου Αλεξίου στα Καλάβρυτα (vid)
Η μνήμη του Άγιου Αλεξίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στη Μονή στις 17 Μαρτίου
Kalavrytanews.gr

Τον πολιούχο τους Όσιο Αλέξιο τίμησαν σήμερα τα μαρτυρικά Καλάβρυτα με τη λιτάνευση της Τίμιας Κάρας του, η οποία έφτασε από την ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας όπου και φυλάσσεται, να πραγματοποιείται κανονικά φέτος στους δρόμους της πόλης.

Η πομπή ξεκίνησε από την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας αμέσως μετά το πέρας της ολονυκτίας που τελείωσε στις 7:30 το πρωί. Την Τιμία Κάρα μετέφερε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος συνοδεία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιου και συνοδείας αδελφών της Μονής.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Κάρας του Αγίου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στις λειψανοθήκες της Μονής της Αγίας Λαύρας φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων τής Εκκλησίας, αρκετά από τα όποια έφτασαν στη Μονή πριν από μερικούς αιώνες.

Ανάμεσα τους, κειμήλιο πολύτιμο ολόκληρου του ελληνισμού, η αγία κάρα τού οσίου Άλεξίου του ανθρώπου του Θεού, η οποία όπως έχει αναφερθεί διασώθηκε από τον εμπρησμό επειδή βρισκόταν στα χέρια δύο μοναχών μακριά από τη Μονή.

Όπως αναφέρεται είχε δοθεί στην Αγία Λαύρα από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο το 1398.

Η δωρεά επικυρωνόταν από αυτοκρατορικό χρυσόβουλο το όποιο δυστυχώς χάθηκε με τον εμπρησμό. Η μνήμη του Άγιου Αλεξίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στη Μονή στις 17 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr

Διαβάστε επίσης:

Εορτολόγιο - Πέμπτη 17 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα