ΕΡΓΑΣΙΑ

Απίστευτα κόλπα της κυβέρνησης: «Κόβει» επιδόματα μέσω άλλων… επιδομάτων!

Απίστευτα κόλπα της κυβέρνησης: «Κόβει» επιδόματα μέσω άλλων… επιδομάτων!

Ξεκίνησε το «παζάρι» επιπλέον περικοπών- Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να χορηγεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας με την προϋπόθεση να μην έχουν άλλο εισόδημα-έστω και ελάχιστο-! Σημειωτέον: Στα εισοδήματα συμπεριλαμβάνονται και τα επιδόματα!

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΤΡΩΕΙ» ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Με επιδόματα- ψίχουλα των 200 ευρώ επιχειρεί για άλλη μία φορά η κυβέρνηση να εκφράσει την «αμέριστη» στήριξή της στις άπορες οικογένειες, αλλά υπό… οικονομικούς όρους! Κανένα άλλο εισόδημα και καμία άλλη πηγή εσόδων… Με λίγα λόγια όποια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει με ελάχιστα ευρώ που λαμβάνει από άλλες μορφές επιδομάτων, τότε το Εισόδημα Αλληλεγγύης κάνει «φτερά». Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες οικογένειες με πραγματικά προβλήματα βιοπορισμού θα μείνουν εκτός των όσων το δικαιούνται…

Άλλη μία κοινωνική αδικία της κυβέρνησης Τσίπρα

Τα ποσά του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ξεκινούν από 200 ευρώ τον μήνα και φτάνουν έως και τα 500, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Εάν σε κάποια οικογένεια υπάρχει ένα μικρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, τότε το εν λόγω επίδομα χάνεται.

Και όλα αυτές οι περικοπές; Για «ψίχουλα»!

Για παράδειγμα, μία οικογένεια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά δικαιούται 400 ευρώ το μήνα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Εάν όμως η συγκεκριμένη οικογένεια έχει συνολικό εισόδημα 250 ευρώ, τότε θα λαμβάνει 150 ευρώ το μήνα από το πρόγραμμα ενίσχυσης!

Μία μητέρα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της, δικαιούται εγγυημένο εισόδημα 300 ευρώ. Εάν η συγκεκριμένη εισπράττει από άλλη πηγή έστω και 100 ευρώ το μήνα, θα παίρνει 200 ευρώ Κοινωνικό Εισόδημα.

Μάλιστα δεν ήταν τυχαία η παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την περασμένη Πέμπτη , όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε τα ποσά που θα διατεθούν να μην προέλθουν από περικοπή άλλων επιδομάτων. Άρα; Οι περικοπές είναι βέβαιες. Και η Θεανώ Φωτίου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχει κανένα νόημα να κοπεί ένα επίδομα, για να δοθεί ένα άλλο».

Τι κάνει «νιαου-νιαου» στα κεραμίδια;

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να πεισθούν οι θεσμοί ότι δεν απαιτούνται περικοπές επιδομάτων αλλά καλύτερος συντονισμός των κοινωνικών παροχών, η κυβέρνηση συνέστησε ειδική επιτροπή η οποία θα συγκεντρώσει όλες τις παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, με σκοπό να γίνει μία συνολική αξιολόγησή τους και να διαπιστωθεί ποιες θα «μείνουν» και ποιες θα «φύγουν»!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη η κυβέρνηση «κόβει» σιγά- σιγά το ΕΚΑΣ, το οποίο αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. «Ψαλιδίζει» το επίδομα θέρμανσης, βάζοντάς του συνεχώς κριτήρια. Ενώ τα επιδόματα αναπηρίας έχουν δεχτεί τεράστιες περικοπές.

Σχετικές ειδήσεις