ΕΘΝΙΚΑ

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: Φρεγάτες και Τουρκία στην ατζέντα

Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ: Φρεγάτες και Τουρκία στην ατζέντα

Οι ΗΠΑ θέλουν να «δέσουν» την Ελλάδα στο άρμα τους ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία τους - Οι πιέσεις για τις φρεγάτες και οι ίσες αποστάσεις από Παναγιωτόπουλο. 

Την ώρα που στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη λάβει το Letter of Request της Αθήνας για τις αμερικανικές φρεγάτες MMSC, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του στην διπλωματική σκακιέρα.

Το LOR (Letter Of Request) που έστειλε η Αθήνα περιγράφει το ελληνικό ενδιαφέρον για την φρεγάτα MMSC, ενώ θα ζητείται από τις ΗΠΑ να προτείνουν από την πλευρά τους πλοίο ενδιάμεσης λύσης, έχοντας φυσικά στα χέρια τους και το επίσημο αίτημα για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι μη δεσμευτικό και το ζητούν απαραιτήτως οι Αμερικανοί προκειμένου να έχουν εγγράφως το ελληνικό ενδιαφέρον για το πλοίο τους, διαφορετικά δεν ξεκινούν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει την Πέμπτη 01/04 τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Λίγες μέρες μετά την δημόσια και σαφέστατα ένθερμη στήριξη του νέου Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στη χώρα μας, στο πλαίσιο των δηλώσεων για την εθνική επέτειο της Επανάστασης του 1821, αλλά και την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Μητσοτάκη, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά τα εξοπλιστικά.

Όπως τονίζουν κύκλοι του ελληνικού «Πενταγώνου», πέρα από τη βούληση των ΗΠΑ να πουλήσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα στη χώρα μας, η Ουάσινγκτον φαίνεται να επιχειρεί μια προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Αθήνα. Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς και ποια τα οφέλη που θα αποκομίσει, θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ η απόφαση για την απόκτηση φρεγατών έχει αποκτήσει ειδικό βάρος.

Υπενθυμίζουμε πως ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση για τις νέες φρεγάτες. Μετά την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τις ΗΠΑ, αποστέλλονται πλέον τα LOR και προς τους Ευρωπαίου μνηστήρες ζητώντας τους να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους, τόσο για τα χαρακτηριστικά των πλοίων, όσο και για τη χρηματοδότηση, την ενδιάμεση λύση και το κατασκευαστικό πλάνο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Γόρδιος δεσμός! Τα mind games μεταξύ των μνηστήρων και η κλεψύδρα που αδειάζει