ΕΘΝΙΚΑ

Μετωπική Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο της Μαδρίτης

Μετωπική Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο της Μαδρίτης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν
INTIME

Κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη

Κομβικής σημασίας αναμένεται να είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να απασφαλίσει πλήρως και να πετάξει την μπάλα της κρίσης στον Έλληνα πρωθυπουργό – Οι άθλιες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργού από τα χαμαιτυπεία της προπαγάνδας Ερντογάν

Ήδη τα τουρκικά ΜΜΕ σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας παρουσιάζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό ως υπαίτιο της κρίσης και ως ταραξία, αποδίδοντάς του τον χαρακτηρισμό «Κρισοτάκης».Οι φιλοκαθεστωτικές εφημερίδες της γείτονος πήραν τη σκυτάλη των προσωπικών επιθέσεων κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει εγκαινιάσει ο Ταγίπ Ερντογάν και επιτίθενται τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στην υπόλοιπη πολιτική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Έχουν βάλει στο στόχαστρό τους υπουργούς της κυβέρνησης, ακόμη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αναφέρουν ότι κακώς επισκέπτονται τα νησιά. Ενδεικτικό της παραφροσύνης των Τούρκων είναι το πρωτοσέλιδο της YeniSafak, που φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «KRiZOTAKiS» κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προκαλεί κρίσεις στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας. Τα τουρκικά ΜΜΕ στοχοποιούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί φοβούνται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα «καταγγείλει» την Τουρκία τόσο στη Σύνοδο της Ε.Ε όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως έκανε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Παράλληλα γνωρίζουν ότι στις αρχές του επόμενου μήνα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπου θα έχει για μια ακόμα φορά την δυνατότητα να ξεγυμνώσει τα ανυπόστατα επιχειρήματα του τουρκικού καθεστώτος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως αρνείται να μπει σε οποιονδήποτε προσωπικό διάλογο αντεγκλήσεων χαμαιτυπείου με την τουρκική ηγεσία. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και πλέον έχει ένα θεσμικό ρόλο στην περιοχή.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να τινάξει στον αέρα τη σύνοδο του ΝΑΤΟ και να δώσει παράσταση θεάτρου σκιών στη Μαδρίτη, η ελληνική πλευρά δείχνει να μην παρασύρεται από τις παγίδες των Τούρκων. Ενδεικτική της τακτικής που ακολουθεί η Αθήνα ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ότι «η Ελλάδα δεν προεξοφλεί τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία στην προσεχή σύνοδο του ΝΑΤΟ, καθώς και σε άλλα διεθνή φόρα και ούτε διακινεί σενάρια σχετικά με το ενδεχόμενο έγερσης των τουρκικών μονομερών αιτιάσεων περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

«Αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ψυχραιμία την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και απαντούμε με επιχειρήματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και κατέληξε και καταλήγει: «Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εταίρους και συμμάχους μας για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά».

Η ελληνική πλευρά δεν διαρρέει πληροφορίες για το πώς θα αντιδράσει σε περίπτωση που προκληθεί σφόδρα από τον Τούρκο πρόεδρο κι αυτό είναι μέρος της στρατηγικής που ξεδιπλώνει η ελληνική κυβέρνηση. Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει να πέσει τίποτα κάτω…

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται σε λεκτικές αντιπαραθέσεις ή σε ένα «πινγκ-πονγκ» ανούσιων αλληλοκατηγοριών. Εκείνο που κάνει, είναι να καθιστά σαφές ότι οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα, ότι με αποφασιστικότητα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα στην περιοχή και τη διεθνή νομιμότητα, αλλά, βεβαίως, και ανυποχώρητοι στην εθνική μας κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επιδιώκοντας πάντοτε διαύλους επικοινωνίας, αλλά μένοντας μακριά από μια παράλογη αντιπαράθεση, που εδράζεται στην επιδίωξη της Τουρκίας να φτιάξει κάποιες δικές της κατασκευές».

Οι 4 κινήσεις Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει την στρατηγική της διπλωματικής εκστρατείας ενημέρωσης σε αντίθεση με τις άναρθρες κραυγές του Ερντογάν και σε αυτό τον καμβά εντάσσονται 4 κινήσεις – ματ:

Η συνάντηση του πρωθυπουργού που θα έχει σήμερα 22 Ιουνίου στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενώ βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που ακολουθεί την Πέμπτη και Παρασκευή 23 – 24 Ιουνίου. Μεσολαβεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη όπως αναφέραμε στις 29-30 Ιουνίου όπου η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει επίσημα τα χαρτιά της για το τι συγκεκριμένα θα πράξει αν προκληθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός της Συνόδου. Από εκεί και πέρα θεωρείται επίσης βέβαιο ότι στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 5 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και την αναθεωρητική ατζέντα και στρατηγική της. Πρακτικά οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας δίνουν περισσότερους πόντους στην Αθήνα, αφού στην διπλωματία ισχύει ότι «οι άδειοι τενεκέδες κάνουν πάντα περισσότερο θόρυβο».