ΕΘΝΙΚΑ

Λιβύη: Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει το τουρκολιβυκο μνημόνιο και τους σχεδιασμούς Ερντογάν

Λιβύη: Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει το τουρκολιβυκο μνημόνιο και τους σχεδιασμούς Ερντογάν

Λιβυκό εφετείο ακυρώνει τη συνεργασία με τον Ερντογάν

Το Διοικητικό Εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε τη Δευτέρα το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τη συνεργασία Τουρκίας - Λιβύης στην εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων.

Η χθεσινή απόφαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Sadat, έρχεται να ακυρώσει και τυπικά τους σχεδιασμούς Ερντογάν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης, καθώς έχει τη δυνατότητα εντός 60 ημερών να προσφύγει κατά της απόφασης και να το παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λιβύης.

Σύμφωνα με Λίβυους δημοσιογράφους, το τουρκολιβυκό μνημόνιο περιλάμβανε αρκετές νομικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του εγγράφου συνολικής λύσης που περιγράφει τον σχηματισμό της κυβέρνησης της χώρας.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη το 2022 προέβλεπε τη συνεργασία των δύο χωρών στην έρευνα και εξόρυση φυσικών πόρων, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, με στόχο κοιτάσματα υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου, όπως υπενθυμίζεται σε δημοσίευμα των Νέων.

Σημειώνεται πως το μνημόνιο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αθήνας και θεωρείτο συνέχεια του ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου 2019.