ΕΘΝΙΚΑ

Ενημέρωσε τον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ενημέρωσε τον ΟΗΕ για το Κυπριακό
Οι προοπτικές για συνολική επίλυση του Κυπριακού δεν είναι ενθαρρυντικές, αλλά δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για λύση του προβλήματος...

Οι προοπτικές για συνολική επίλυση του Κυπριακού δεν είναι ενθαρρυντικές, αλλά δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για λύση του προβλήματος, φαίνεται πως υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε νημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ντάουνερ ζήτησε την στήριξη του Σώματος, δίνοντας μια γενική εικόνα των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία και για τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία κοινή συνάντηση της Γενεύης.

Αντιπρόσωποι μονίμων χωρών του Σ.Α. εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο ειδικός του σύμβουλος στο Κυπριακό, σημειώνοντας την ανάγκη να επιδειχτεί περαιτέρω «πολιτική βούληση» από τις δυο πλευρές.

Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία νωρίτερα, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι «τα μέλη του Σ.Α. θέλουν να γνωρίζουν κατά πόσο μπορούν οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν αυτό που το ίδιο το Συμβούλιο ζητά από αυτές, δηλαδή να διαπραγματευτούν με επιτυχία λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συζητήσει το Κυπριακό με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε λίγες μέρες.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου, ο Μπαν Κι-μουν θα καλέσει τον Δημήτρη Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου για νέα κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.