Χριστόφιας: Συνεχίζουμε τις έρευνες στην ΑΟΖ

Χριστόφιας: Συνεχίζουμε τις έρευνες στην ΑΟΖ
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας...

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής ερευνητικής γεώτρησης, «η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εμποδίσει ή και να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου».

Η Τουρκία με προκλήσεις και απειλές παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα την οποία καλείται να σεβαστεί, είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, που αποτελούν πηγή έντασης και κινδύνων στην περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε προφάσεις εν αμαρτίαις τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ. «Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θέτουν θέμα αρνητικής χρονικής συγκυρίας σχετικά με τις έρευνες, που επηρεάζει τάχα δυσμενώς τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε και πρόσθεσε:


«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Είναι οι δύο κοινότητες που συμμετέχουν, άρα δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα, είτε από την τουρκική πλευρά, είτε από οποιοδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει διασύνδεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.