ΕΘΝΙΚΑ

ΚΚΕ: Αδιέξοδη η τακτική της ονοματολογίας

ΚΚΕ: Αδιέξοδη η τακτική της ονοματολογίας

Σκληρή κριτική στην «τακτική της ονοματολογίας» που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ασκεί το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το ζήτημα των Σκοπίων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Περισσός χαρακτηρίζει το Διεθνές Δικαστήριο «όργανο προώθησης των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων», προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την έννοια της απόδοσης Δικαιοσύνης.

«Ωστόσο, η συγκεκριμένη απόφαση, που εξέδωσε το δικαστήριο της Χάγης, μετά την προσφυγή της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, η οποία κρίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, το ΚΚΕ τονίζει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν εγγύηση για ασφάλεια, αλλά εργαλείο υποταγής των λαών στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Η λύση βρίσκεται στην κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, στην παραδοχή της πραγματικότητας: πως η Μακεδονία είναι ένας μεγάλος γεωγραφικός χώρος που διαμελίστηκε με τους βαλκανικούς πολέμους και κανένας δεν μπορεί να έχει την αποκλειστική χρήση του ονόματος και των παραγώγων του. Έτσι, αν περιλαμβάνεται στο όνομα της γειτονικής χώρας το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του, αυτό θα πρέπει να έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δοθεί «λαβή» για να ανακινηθούν διεκδικήσεις», αναφέρει το ΚΚΕ.