ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι - Ένας μήνας μετά: Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας - Οι δραματικές στιγμές και τα τραγικά λάθη

Μάτι - Ένας μήνας μετά: Το χρονικό της εθνικής τραγωδίας - Οι δραματικές στιγμές και τα τραγικά λάθη

Φονική πυρκαγιά Μάτι - Η Ελλάδα θρηνεί. 96 άτομα χάνονται στις φλόγες. Οικογένειες με παιδιά που δεν πρόλαβαν να κάνουν όνειρα ξεκληρίζονται. Η ανατολική Αττική φλέγεται και οι φλόγες παρασύρουν στο πέρασμά τους ανθρώπινες ζωές. Το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

23 Ιουλίου 2018: Φωτιά ξεσπάει στου Νταού Πεντέλης. Μέσα σε λίγη ώρα η πύρινη κόλαση φτάνει στο Μάτι. Ενενήντα έξι άνθρωποι βρίσκουν φρικτό θάνατο στις φλόγες. Μία πόλη «φάντασμα». Σπίτια γίνονται παρανάλωμα του πυρός. Αυτοκίνητα τυλίγονται στις φλόγες. Δεκάδες άτομα εγκλωβισμένα σε οχήματα βρίσκονται απανθρακωμένα. Κάτοικοι κατευθύνονται προς το Κόκκινο Λιμανάκι και βουτάνε στη θάλασσα για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Κάποιοι τα καταφέρνουν… Κάποιοι άλλοι δυστυχώς, όχι.

fotiadiko

Οι εικόνες μέσα σε λίγη ώρα κάνουν το γύρο του κόσμου. Η εθνική τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Η Ελλάδα θρηνεί.

Έτσι εγκλωβίστηκαν τα 26 άτομα στο οικόπεδο

30 Ιουλίου 2018 - Ένα νέο βίντεο αποτυπώνει την τραγωδία που εκτυλίχθηκε στο Μάτι στις 23 Ιουλίου.

Το βίντεο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΑΝΤ1, έχει καταγράψει εικόνες από το μοιραίο οικόπεδο που έμελλε να μετατραπεί σε παγίδα θανάτου για 26 άτομα.

Τα πλάνα είναι τραβηγμένα από drone και δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα σκαλοπάτια που οδηγούν σε παραλία, τα οποία θα μπορούσαν να αποδειχθούν σωτήρια για τα 26 άτομα.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Σοκαριστικές μαρτυρίες στο Newsbomb.gr: «Χωρίς αυτούς, θα ξαναγεννηθούμε!»

30 Ιουλίου 2018 - «Ζω σε ένα κράτος καθαρά από ένστικτο», αναφέρει με νόημα στο Newsbomb.gr η Κωνσταντίνα Κουτσάφτη.

new

Ο Ηλίας Βλάμης είναι ιδιοκτήτης ενός σούπερ-μάρκετ που καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα. Από τη μία στιγμή στην άλλη, είδε τους κόπους μίας ζωής να χάνονται. Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω και κάνει το σταυρό του, που ζει. Kαταγγέλλει στο Newsbomb.gr ότι «την ώρα που καιγόταν το μαγαζί, το πυροσβεστικό όχημα δεν ερχόταν». Ενώ, ο Τζίμης Καψάλης λέει ότι «έγιναν τρομακτικά λάθη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Τα βίντεο του τρόμου: Η διάσωση εγκλωβισμένων στο Μάτι

31 Ιουλίου 2018 - Οκτώ ημέρες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο έρχονται στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα από τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο Μάτι, όσοι κατάφεραν να σωθούν, στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, από τη φονική φωτιά.

Σε ένα βίντεο του πολίτη Νίκου Βερυκοκίδη, διακρίνεται ο πρώτος διασώστης που φτάνει στην περιοχή και παραλαμβάνει κατά προτεραιότητα τα παιδιά και τους τραυματίες, ενώ ο πυκνός καπνός που έχει σκεπάσει την ατμόσφαιρα και οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την προσπάθεια συντονισμού της επιχείρησης.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση συγγενών θυμάτων

01 Αυγούστου 2018 - Την ποινική δίωξη του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα ζητούν οι πρώτοι συγγενείς θυμάτων.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Η «μαύρη» λίστα με τα ονόματα των νεκρών

9 Αυγούστου 2018 - Τον τραγικό επίλογο της φονικής πυρκαγιάς έγραψε η «μαύρη λίστα» με τα ονόματα των ανθρώπων που «χάθηκαν» στη μανία της λαίλαπας.

Τουλάχιστον 13 οικογένειες περιλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων. Πρόκειται για παιδιά μαζί με τους γονείς τους, τους θείους τους, τα αδέρφια τους ή τον παππού και τη γιαγιά τους.

Στους τακτοποιημένους νεκρούς περιλαμβάνονται 45 γυναίκες, 35 άνδρες και 11 παιδιά, μεταξύ των οποίων και το βρέφος έξι μηνών.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Εικόνες – ντοκουμέντο: Το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά

12 Αυγούστου 2018 - Φωτογραφίες – ντοκουμέντο από το σημείο όπου φέρεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου έχει στα χέρια του το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

duo

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο φάκελο της έρευνας, την οποία διενεργεί το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Οι εικόνες αυτές φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Real News.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Έμεινε από καύσιμα το πρώτο ελικόπτερο που έφτασε στο Μάτι

14 Αυγούστου 2018 - Το πρώτο ελικόπτερο που έφτασε στο Μάτι για να συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς έμεινε από καύσιμα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη δικαστική έρευνα για τα αίτια, τις πράξεις και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία με τους 95 νεκρούς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Μήνυση της οικογένειας Φύτρου κατά Σκουρλέτη και Τόσκα

17 Αυγούστου 2018 - Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αλλά και σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα κατέθεσε η χήρα Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου το σύζυγο και τα δυο της παιδιά.

fytrou

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της, Βασίλη Καπερνάρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη μήνυση της κ. Φύτρου

Ανατριχιαστική αποκάλυψη για την τραγωδία: Αγνόησαν προειδοποίηση ταξίαρχου

19 Αυγούστου 2018 - Ένα συνταρακτικό στοιχείο που αποδεικνύει όχι απλά την έλλειψη συντονισμού, αλλά την απόλυτη σύγχυση που επικρατούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από τις πρώτες στιγμές της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την έρευνα για την τεράστια καταστροφή και το θάνατο 96 ανθρώπων τη μοιραία Δευτέρα της 23ης Ιουλίου.

Ο συντονιστής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων ήδη από τις 17:45 ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λ. Μαραθώνος. Παρ’ όλα αυτά, οι επιτελείς, άγνωστο ακόμη βάσει ποιον δεδομένων, θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο έγγραφο.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις ακατάλληλων σπιτιών

20 Αυγούστου 2018: Ξεκιίνησαν οι πρώτες κατεδαφίσεις των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

katedafisi

Πόρισμα - καταπέλτης για τη φονική φωτιά

Τρίτη 21 Αυγούστου - Το 78σέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυγκαγιάς στο Μάτι, κατέθεσε την, Τρίτη (21/08/2018) στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ΄ εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα.

Το 78σέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυγκαγιάς στο Μάτι, κατέθεσε την Τρίτη (21/08/2018) στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατ΄ εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Ο πραγματογνωμονας εντοπίζει μια σειρά απο εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.

Δείτε ΕΔΩ το πόρισμα

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το θέμα

Βίντεο ντοκουμέντο από την πύρινη κόλαση - Έτσι ξεκίνησε η φονική φωτιά

21 Αυγούστου 2018 - Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, στις 16:41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης.

Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και άφησε πίσω της 96 νεκρούς.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Δείτε ΕΔΩ όλες τις δραματικές εξελίξεις για τη φονική πυρκαγιά