ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλώνας «Ζορμπάς» LIVE: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες και πότε αναμένεται στην Αττική

Κυκλώνας «Ζορμπάς» LIVE: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες και πότε αναμένεται στην Αττική

Μεσογειακός Κυκλώνας:Παρακολουθήστε live πώς εξελίσσονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Ποια θα είναι η πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα τη νύχτα του Σαββάτου και ποιες περιοχές θα επηρεάσει την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, αλλά και τη μικρή καθυστέρηση, αφού έκοψε… ταχύτητα, ο «Ζορμπάς» αναμένεται να φθάσει απειλητικά στην Αττική περίπου τα μεσάνυχτα.

Προβλέπεται πάντως να κάνει την εμφάνισή του ελαφρώς εξασθενημένος, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένει επικίνδυνος.

Εξασθενημένος αναμένεται να είναι επειδή πέρασε πάνω από κατοικημένες περιοχές, όπως είναι η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα και η Κορινθία, οι οποίες δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ώρες με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες και δυνατούς ανέμους.

Επίσης, ο κυκλώνας δεν αναμένεται να ακολουθήσει πορεία προς τις Κυκλάδες και το βορειοανατολικό Αιγαίο, αλλά μετά την Αττική προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Στις περιοχές αυτές οι καταιγίδες και οι ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν τον «Ζορμπά» αναμένονται μέσα στη νύχτα και τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Πότε θα πλήξουν την Αττική οι καταιγίδες

Ο «Ζορμπάς» αναμένεται να επηρεάσει την Αττική και τη Βοιωτία από τα μεσάνυχτα περίπου του Σαββάτου. Σε τοπικό επίπεδο σε περιοχές της Αττικής αναμένεται ενίσχυση των ανέμων και έξαρση των βροχοπτώσεων. Τα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν την Αττική μέχρι το πρωί της Κυριακής, ενώ υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο κυκλώνας να είναι εξασθενημένος.

Ο μεσογειακός κυκλώνας σε Εύβοια, Σποράδες, Θεσσαλία, Στερεά και Χαλκιδική

Μετά την Αττική, ο «Ζορμπάς» προβλέπεται να κινηθεί προς την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία και περιοχές της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους. Προς το μεσημέρι της Κυριακής τα φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Χαλικιδική και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου με βροχές και καταιγίδες συνοδεία ριπαίων ανέμων, η ένταση των οποίων θα φτάσει τα 9, τοπικά τα 10 και πιθανώς τα 11 μποφόρ.

Άστατος ο καιρός την Κυριακή

Αμετάβλητη θα είναι η θερμοκρασία στη χώρα αύριο Κυριακή (30/09). Ο καιρός θα είναι άστατος, ενώ οι βροχές θα επηρεάζουν όλη την επικράτεια. Στη δυτική Ελλάδα αναμένεται σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Δείτε την κίνηση του «Ζορμπά», μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα καιρού GFS, ECMWF και NEMS.

Αναλυτικά το δελτίο της ΕΜΥ με όσα μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες:

1. Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

2. Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Με θυελλώδεις ανέμους έχει φτάσει στη χώρα μας ο κυκλώνας «Ζορμπάς» με τους πολίτες, αλλά και την πολιτική προστασία να βρίσκονται επί ποδός.

zorbas1000

Υπενθυμίζεται ότι ο «Ζορμπάς» έχει σκεπάσει ήδη τη χώρα με έντονα φαινόμενα να «χτυπούν» από τα ξημερώματα τη νότια Πελοπόννησο - Συγκλονιστικές εικόνες από Μεθώνη, Καλαμάτα, Στούπα και Φοινικούντα - Στο έλεος του κυκλώνα από το μεσημέρι και Αργολίδα, Κορινθία - Διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές - Δρόμοι ποτάμια στα βόρεια προάστια - Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων από την ΕΜΥ - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Σε ποια λιμάνια είναι «δεμένα» τα πλοία - Θα συνεχιστεί η κακοκαιρία και τις επόμενες ημέρες - Χείμαρροι παρασύρουν αυτοκίνητα και απειλούν σπίτια στο Άργος - Χάος και στην Κορινθία: Ξεχείλισαν ρέματα - «Πνίγηκε» το Κιάτο

Ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν από το μεσημέρι του Σαββάτου (29/09) πολλές περιοχές της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε Μαρούσι, Άγιο Δημήτριο και Πατήσια, όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Πού έπεσαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του μεσογειακού κυκλώνα πάνω από την Ελλάδα, όπως την τράβηξε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-3 του προγράμματος παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής μέχρι νωρίς το απόγευμα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), είχαν πέσει στις Σπέτσες (118 χιλιοστά), στην Αλαγονία Μεσσηνίας (112 χιλιοστά) και το Κρανίδι Αργολίδας (111 χιλιοστά).

Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης είχε καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό Παπάγου (71 χιλιοστά). Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΑΑ, οι καταιγίδες αναμένονται ισχυρές σε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Οι πιο δυνατοί άνεμοι που είχε καταγράψει το δίκτυο των 320 σταθμών του ΕΑΑ, ήταν στην Καλαμάτα (103 χιλιόμετρα την ώρα) και στο λιμάνι της Πάτρας (93 χλμ/ώρα).

Διακοπές ρεύματος στην ανατολική Αττική

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Αττικής προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία που πλήττει την πρωτεύουσα από τις πρωινές ώρες. Επί επτά ώρες ήταν χωρίς ρεύμα η Παλλήνη, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, χωρίς ρεύμα έμειναν η Αρτέμιδα και το Ζούμπερι.

kifisia3

Κλειστά τα λιμάνια της Αττικής

Σε ισχύ παραμένει το απαγαρευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατα τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν εκτελείται επίσης κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια και Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα και Βόλος - Σποράδες.

kalamata

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Ο κυκλώνας από το... διάστημα

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία, όπου φαίνεται καθαρά η δομή του Μεσογειακού κυκλώνα, αποτύπωσε ο δορυφόρος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) Suomi NPP στις 03:50 ώρα Ελλάδος το Σάββατο.

Δείτε την στην gallery του Newsbomb.gr

Αστεροσκοπείο: Εξασθενεί ο Μεσογειακός κυκλώνας αλλά παραμένει επικίνδυνος

Ηπιότερη είναι η εικόνα για τον Μεσογειακό κυκλώνα σε σχέση με τις χθεσινές προγνώσεις, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.

vroxiena

Σε ετοιμότητα ο Κρατικός Μηχανισμός

Στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου (29/09/2018) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη, σχετικά με την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συγκλήθηκε την Παρασκευή το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγας Γεροβασίλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς επίσης οργανισμοί του Δημοσίου και φορείς που έχουν ρόλο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και η εστίαση του δυναμικού στις περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκάστοτε προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Με βάση το τελευταίο δελτίο της ΕΜΥ, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία. Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ. Στη θάλασσα Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7-8 μέτρων. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας».

Πώς θα προστατευτείτε από το επικίνδυνο φαινόμενο

Την προσοχή των πολιτών για Μεσογειακό κυκλώνα εφιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας οδηγίες προστασίας.

Όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι:

  • Ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
  • Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
  • Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με:

  • Ελληνική Αστυνομία: 100
  • Πυροσβεστική: 199
  • ΕΚΑΒ: 166
  • Λιμενικό: 108
  • Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Για την κατάσταση που επικρατεί και την εξέλιξη των φαινομένων θα υπάρχει συχνή ενημέρωση.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για το Μεσογειακό κυκλώνα

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Νέα δεδομένα για τον «Ζορμπά» - Σχεδόν όλη η Ελλάδα στον δρόμο του κυκλώνα

Μεσογειακός κυκλώνας - Προσοχή! Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ