ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση-«βόμβα»: Τι λένε οι πολίτες για την κυβέρνηση της ΝΔ; Στα ύψη η «δημοφιλία» του Κυριάκου

Δημοσκόπηση-«βόμβα»: Τι λένε οι πολίτες για την κυβέρνηση της ΝΔ; Στα ύψη η «δημοφιλία» του Κυριάκου
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS

Δημοσκόπηση: Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc, δύο σχεδόν μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος - O Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει δημοτικότητα που ξεπερνά τα όρια του κόμματός του, το οποίο πάντως και τους ψηφοφόρους του συσπειρώνει, αλλά και αυξάνει σημαντικά το ποσοστό του στην περίπτωση που αύριο στήνονταν κάλπες.

 

Κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση για την εταιρεία Marc, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το 71% έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση.

Το 80% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ το 42% υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τους.

Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 41,8%

ΣΥΡΙΖΑ 25,9%

ΚΙΝΑΛ 6,7%

ΚΚΕ 5,3%

Ελληνική Λύση 3%

ΜέΡΑ25 3%

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν ανέβει ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης κρίνονται «θετικά» και «μάλλον θετικά» από το 71,4% των ερωτηθέντων.

Μόλις το 26,4% τα χαρακτηρίζει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά». Το αξιοσημείωτο είναι ότι η κυβέρνηση έχει κερδίσει με τις πρώτες κινήσεις της και τη θετική γνώμη ψηφοφόρων άλλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, το 41,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 85,3% εκείνων που προτίμησαν το ΚΙΝ.ΑΛ., το 42,1% των οπαδών του ΚΚΕ, το 84,4% της Ελληνικής Λύσης και το 42,9% της εκλογικής βάσης του ΜέΡΑ25 επιδοκιμάζει την κυβέρνηση.

Δείτε την δημοσκόπηση του Πρώτου Θέματος

Μητσοτάκης ή Τσίπρας;

Το πρώτο δίμηνο της νέας διακυβέρνησης εκτόξευσε τη δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που έχει θετικό ισοζύγιο θετικών - αρνητικών γνωμών! Συγκεκριμένα, «θετική & μάλλον θετική» γνώμη έχει το 64,6% των ερωτηθέντων και «αρνητική & μάλλον αρνητική» το 33%. Για τον κ. Τσίπρα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 37,3% και 61,9%, έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο χάντικαπ πριν εκφράσει πραγματικές ελπίδες για μελλοντική δικαίωσή του.

Στα ύψη η δημοτικότητα του Μητσοτάκη

Μάλιστα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτει καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», ο κ. Μητσοτάκης ξεπερνά το ποσοστό της 7ης Ιουλίου και φτάνει στο 55,1%, με τον κ. Τσίπρα πάντως να επιβεβαιώνει εκείνους που λένε ότι η προ διμήνου εκλογική επίδοση ήταν περισσότερο δική του παρά του κόμματός του, αφού το 30,5%, που τον θεωρεί καταλληλότερο, είναι περίπου όσο έβγαλε η κάλπη για τον ΣΥΡΙΖΑ (31,5% τότε).

Η δημοσκόπηση της Opinion Poll

Διαφορά άνω των 18 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση της Opinion Poll μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 41,9% έναντι 23,07% για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 5,37%, ΚΚΕ με 4,46%, ΜέΡΑ 25 με 3,3% και Ελληνική Λύση με 3,1%.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ερευνών της εταιρείας, Ζαχαρίας Ζούπης, τα βασικά συμπεράσματα της δημοσκόπησης έχουν ως εξής:

  • Το 53,27% δηλώνει πιο αισιόδοξο για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, ενώ πιο απαισιόδοξο δηλώνει το 24,48%.
  • Το 55,14% είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση έναντι ενός 41,55%.
  • Το 61,5% είναι ικανοποιημένο από τη συνολική παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έναντι ενός 34,52%, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζει υψηλή δημοφιλία, της τάξης του 61,3%. Είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο στις απόψεις για το πρόσωπό του.
  • Οι πολίτες ιεραρχούν την πορεία της οικονομίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάπτυξη ως τα τρία βασικά θέματα που πρέπει να πιαστεί η κυβέρνηση με ποσοστά 43,15%, 31,19% και 22,49% αντίστοιχα. Ακολουθούν η κατάσταση στον χώρο της υγείας, η ασφάλεια των πολιτών/αντιμετώπιση της ανομίας και η μείωση των φόρων με 20,32%, 17,97% και 17,47% αντίστοιχα.
  • Μεγάλη απήχηση έχουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με 74,1%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων με 88,49%, οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για την ανακατάληψη των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων από το 83,82%. Είναι σημαντικό ότι αυτές για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες συναντούν μεγάλη απήχηση και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 48,73%, 75,13% και 70% αντίστοιχα.
  • Ταυτόχρονα, το 73,31% θεωρεί ότι φέτος υπήρχε μια μεγαλύτερη ετοιμότητα και καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ενώ το 58,5% κρίνει ότι η άρση των capital controls οφείλεται και στην κατάσταση που υπήρχε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται με 50,56% πιο ικανός για πρωθυπουργός έναντι 20,75% του Α. Τσίπρα και τον κανένα από τους δύο να παίρνει τη δεύτερη θέση.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2019: Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη – Φοροελαφρύνσεις, επενδύσεις και… 13η σύνταξη

Ποιον φοβάται περισσότερο ο Τσίπρας: Την Φώφη ή τον Βαρουφάκη;