ΕΛΛΑΔΑ

«Παρέλυσε» η χώρα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ - Στους δρόμους οι εργαζόμενοι - Χάος στην Αθήνα

«Παρέλυσε» η χώρα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ - Στους δρόμους οι εργαζόμενοι - Χάος στην Αθήνα

Συλλαλητήρια και πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη (24/09) στο κέντρο της Αθήνας καθώς Ομοσπονδίες, Σωματεία και Συνδικάτα συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Το ραντεβού της ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ είχε δοθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαθμώνος ενώ από τις 10.30 βρίσκονταν στα Προπύλαια τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Με κεντρικά συνθήματα «καταργούν τις ΣΣΕ, χειραγωγούν τα συνδικάτα, αντιδρούμε, απεργούμε», καθώς επίσης και «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους κι έφτασαν στη Βουλή.

Δείτε εικόνες από το συλλαλητήριο και την πορεία:

Το κέντρο της Αθήνας έμεινε κλειστό για τα οχήματα, προκαλώντας κομφούζιο στους γύρω δρόμους.

Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο.

Παράλληλα, πορεία πραγματοποίησαν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συγκεντρώθηκαν στα Χαυτεία και κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Δείτε περισσότερες εικόνες από τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας:

«Κόλαφο για την εργατική τάξη» χαρακτήρισε το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του, κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ.

«Η σημερινή απεργία είναι μόνο η αρχή. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή για τα συμφέροντα των καπιταλιστών είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, για το λαό μας. Επιδιώκουν, στοχεύουν να διαλύουν ΣΣΕ, να περιορίσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις λαϊκές εργατικές ελευθερίες. Θέλουν να επιβάλουν στον λαό μας σιγή νεκροταφείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Και κατέληξε: «Δεν θα τους το επιτρέψουμε. Το ταξικό κίνημα, το ΚΚΕ θα επαγρυπνούν. Είμαστε εδώ και θα είμαστε εδώ».

Νωρίς το μεσημέρι, οι πορείες ολοκληρώθηκαν.

Κεντρικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ, είναι η απόσυρση του «αντεργατικού» αναπτυξιακού νομοσχεδίου ενώ, παράλληλα τονίζει ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στην προώθηση και την ψήφισή του, τότε θα προχωρήσει σε περισσότερες απεργίες.

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και οι συρμοί στο δίκτυο της γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ), λόγω συμμετοχής στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.

Οι εργαζόμενοι σε Μετρό (γραμμή 2 και 3) και τραμ θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάση εργασίας. Συγκεκριμένα, το μετρό θα λειτουργεί από 09:00 το πρωί έως και τις 21:00 το βράδυ, ενώ το τραμ θα λειτουργεί από τις 07:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ.

399922.jpg
Το μετρό θα λειτουργεί από 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς διεκδικούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που αφορούν τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων και αγωνίζονται για δημόσιες συγκοινωνίες στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου. Έχουν καλέσει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της 24ης Σεπτεμβρίου στις 11 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Επίσης, σημειώνεται ότι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Ωστόσο, το Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ στα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας.

Προσφυγή εναντίον της απόφασης της ΠΝΟ είχε καταθέσει ο σύνδεσμος των ακτοπλόων (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας-ΣΕΕΝ).

Το Πρωτοδικείο στην ίδια απόφασή του, απέρριψε παράλληλα το αίτημα των ακτοπλόων να απαγορευθεί στο μέλλον ανάλογη κινητοποίηση με το ίδιο αίτημα, να επιβληθεί στη διοίκηση της ΠΝΟ χρηματική ποινή 1.500 ευρώ και να γίνει προσωπική κράτηση τριών μηνών των μελών της σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της δικαστικής απόφαση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι τα πλοία σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΝΟ παραμένουν δεμένα από τις 6 το πρωί έως στις 6 το πρωί της Τετάρτης. Στην κινητοποίηση της ΠΝΟ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ).

Απεργία στις τράπεζες

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, η ΟΤΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση:

«Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και τη Διαιτησία, παρεμβάσεις που εκθεμελιώνουν όλο το σύστημα των ΣΣΕ και των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα, ενώ πυροδοτούν έναν νέο κύκλο εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης της εργασίας.

Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία.

Να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους και της πλήρους μετενέργειας των όρων τους».

Στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, τα διοικητικά συμβούλια των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, στην από 18/9/2019 συνεδρίασή τους και στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας (12.00-15.00) σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αίτημα την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου» που περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Απεργούν, επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

ΟΛΜΕ: «Αντεργατικό και αντιαπεργιακό» το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν καλέσει νηπιαγωγούς, τους δασκάλους και τους καθηγητές να μετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Βασικό αίτημα, αναφέρει η ΔΟΕ, είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. «Ο αφοπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος διευκολύνει την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων κατά των εργαζομένων και στην περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Τα συνδικάτα μπορούν να ρυθμίζουν και να διαφυλάσσουν την εσωτερική τους λειτουργία στη βάση δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που αποφασίζουν με αποφάσεις των οργάνων τους», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση. Η ΟΛΜΕ ακόμη χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό και αντιαπεργιακό» και εκτιμά ότι «προωθεί ένα είδος “ανάπτυξης”, που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι».

Και τα δικαστήρια κλειστά

H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ΟΔΥΕ καλεί τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην απεργία υποστηρίζοντας ότι «με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος "ανάπτυξη" που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι καθώς σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους ουσιαστικά, επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών».

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση του νομοσχεδίου και ψήφισή του θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας

Την κήρυξη εικοσιτετράωρης απεργίας στις 24 Σεπτεμβρίου και απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ., είχε ανακοινώσει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Παράλληλα, το ΕΚΑ γνωστοποίησε ότι απεργεί:

«Για την εξαίρεση με αδιευκρίνιστους όρους επιχειρήσεων από τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά των ενώσεων προσώπων.

Για την κατάργηση της επεκτασιμότητας και της υποχρεωτικότητας.

Για τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές, που ανοίγει το δρόμο των ειδικών οικονομικών ζωνών.

Για την κατάργηση της διαιτησίας και απαξίωσης του ΟΜΕΔ.

Για τον έλεγχο και τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση.

Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη απόφασης των συνδικάτων, απομαζικοποιώντας και αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους από τα συνδικάτα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και αυτές που ανακοινώνονται (Αεροδρόμιο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, κλπ).

Για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» σημειώνει το ΕΚΑ».

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν επίσης οι παρακάτω Ομοσπονδίες και Σωματεία:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ

  • Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

  • Σωματείο ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. (COSCO)
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας
  • Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας και Θάσου
  • Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών
  • Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου
  • Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και υπηρεσίες, τα καταστήματα και Α.Ε. Αρκαδίας
  • Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων
  • Ένωση Λογιστών Θεσσαλονίκης
  • Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας
  • Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΚΟ ΑΕ
  • Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών
  • Σωματείο Γάλακτος Τροφίμων - Ποτών Νομού Φθιώτιδας
  • Συνδικάτο Οικοδόμων Επαρχίας Θήβας
  • Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Ν. Βοιωτίας "Ο Σπάρτακος"
  • Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Βοιωτίας
  • Σωματείο Εργαζομένων "Eurodrip"
  • Σωματείο Εργαζομένων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ & Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης
  • Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας & Νήσων Αργοσαρωνικού
  • Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Σχετικές ειδήσεις