ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις, αλλαγές και εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις - Αναλυτική λίστα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Διευκρινίσεις, αλλαγές και εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις - Αναλυτική λίστα
IN TIME

Κορονοϊός: Στα 71 έχουν ανέλθει τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας - Δείτε τις διευκρινίσεις και τις αλλαγές σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Θετικό πρόσημο μοιάζουν να έχουν τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών που τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος τόνισε πως η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες. «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα συγκριμένα μέτρα και ο έλεγχος τους, όσο πιο αυστηρά είναι τόσο λιγότερο θα κρατήσουν», τόνισε.

Έλεγχοι πολιτών που έχουν τεθεί σε καραντίνα

Η έρευνα σήμερα επεκτάθηκε και σε ασυμπτωματικούς που είχαν χαρακτηρισθεί θετικοί στο ιό. Έγιναν 34 έλεγχοι και βρέθηκαν όλοι στα σπίτια τους. Αντίθετα σε σημερινό έλεγχο σε απομόνωση χαρακτηρισμένων ως στενών επαφών σε σύνολο 176 ελέγχων, 4 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι τα χρήματα από τα πρόστιμα θα διατεθούν στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΣΥ.

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης, οι οποίες είναι:

  • Το δημόσιο θα δέχεται μόνο σε εξαιρετικές κατεπείγουσες περιπτώσεις κατόπιν ραντεβού , το οποίο θα πιστοποιείται με email, ή επιστολή της δημόσιας υπηρεσίας προς τον πολίτη που θα δεχθεί.
  • Επίσης στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και εξυπηρετείται από συγγενή πρώτου βαθμού, τον οδηγό θα πιστοποιεί με βεβαίωση ο εργοδότης του εργαζομένου και μόνο για τις ώρες και την κίνηση της μετακίνησης.
  • Στην περίπτωση των δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ΜΜΕ απαιτείται σχετική κάρτα η βεβαίωση του εργοδότη του μέσου που εργάζονται και αντί των ωρών, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ που καλύπτει.
  • Για την κίνηση των φορτηγών τροφοδοσίας σε όλη την Ελλάδα, απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη του οδηγού και του ατόμου που μπορεί να τον συνοδεύει και δελτίο αποστολής ή δελτίο κίνησης.
  • Για την κίνηση των minibus και ιδιωτικών λεωφορείων χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη και το σχετικό δελτίο κίνησης. Επιπλέον πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των καθισμάτων.
  • Για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση εργοδότη το δελτίο της κίνησης ή της αποστολής, τα κούριερ και οι διανομείς χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και αντίστοιχα το ημερήσιο δελτίο ή δελτίο αποστολής.
  • Στα ΤΑΧΙ και τα ΙΧ πέρα από τον οδηγό επιτρέπεται να επιβαίνει ακόμη ένα άτομο. Σε περίπτωση που υπάρχει ασθενής που χρήζει βοηθείας για την μετακίνησή του, επιτρέπεται να επιβαίνει στο όχημα και δεύτερος επιβάτης με την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχετικό έγγραφο που βεβαιώνει την κατάσταση του ασθενούς.
  • Επίσης σε σχέση με ΙΧ υπάρχει εξαίρεση στην περίπτωση των ανήλικων τέκνων, δηλαδή, ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα είναι αποδεκτό.
  • Το όριο των δύο επιβατών ανά όχημα ισχύει και στην περίπτωση μετάβασης σε τελετή με εξαίρεση συνύπαρξης συγγενών α΄ βαθμού έως τρεις επιβάτες.
  • Οι οδηγοί ΜΜΜ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη ημερήσια ή εβδομαδιαία, βεβαίωση ωραρίου, ενώ σε περίπτωση κυλιόμενου ωραρίου αυτό αναφέρεται ρητά στην ίδια την βεβαίωση.
  • Οι καλλιεργητές πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους υπαλλήλους τους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς. Ο έλεγχος θα γίνεται επί των βεβαιώσεων και μόνο.
  • Οι αγρότες , οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να φέρουν βεβαίωση τύπου Α υπογεγραμμένη από τους ίδιους με συμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Επίσης, από σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα διακόπτονται όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με Ηνωμένο Βασίλειο και από σήμερα το πρωί διεκόπησαν όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία. Επιτρέπεται μόνο η είσοδος από το τελωνείο των Κήπων όλων των Ελλήνων υπηκόων και μόνο.

Επίσης η AEGEAN αναστέλλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού από 26 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

« Η μάχη είναι δύσκολη και η τελική της έκβαση εξαρτάται απ’ όλους μας . Ο στόχος ένας η χώρα μας να βγει νικήτρια, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν συνεργαζόμαστε. Μένουμε σπίτι και έχουμε ένα στοίχημα να νικήσουμε μια πανδημία, και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

17 νεκροί στην Ελλάδα - 71 νέα κρούσματα - 695 στο σύνολο

71 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών. Έτσι τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 695.

114 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 35 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 74% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενα νοσήματα.

17 ασθενείς έχασαν την ζωή τους, με μέση ηλικία τα 76 έτη.Οι 14 εξ’ αυτών ήταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες.

350.000 είναι παγκοσμίως τα κρούσματα που έχουν «χτυπηθεί» από τον κορονοϊό, 15.000 εκ των οποίων έχουν «καταλήξει». Άξιο λόγου είναι πως περίπου 100.000 άνθρωποι θεραπεύτηκαν.

Το 75% των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18 – 64 ετών.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν προσβληθεί 8.000 με 10.000 πολίτες.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα αργήσει. «Χρειαζόμαστε χρόνο», είπε και συνέχισε: «Σέβομαι τον βουβό πόνο αυτών που έχουν κρούσμα στο σπίτι και πρέπει να απομονώνονται όπως και αυτών που έχουν κρούσμα στο νοσοκομείο και πρέπει να είναι δίπλα τους».

Κικίλιας: «Θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν»

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας βρέθηκε και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ο κ. Κικίλας αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με Covid 19, στα νοσοκομεία που έχουν ορισθεί για την αντιμετώπιση της επιδημία σε ολόκληρη την χώρα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τον ΠΟΥ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έδωσε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο την Κίνα που απέστειλε υλικό όσο και τους υπόλοιπους δωρητές

Κάλεσε τέλος τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ευχαρίστησε θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορονοϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας - forma.gov.gr: Έτσι θα κινηθείτε -Το SMS, η δήλωση και τα απαραίτητα έγγραφα

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Αγωνία για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα – Γιατί είναι κρίσιμος ο Απρίλιος

Κορονοϊός: Ανατροπή στις Πανελλαδικές - Πότε είναι πιθανότερο να διεξαχθούν

Σχετικές ειδήσεις