ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

Κορονοϊός: Τι συνέβη με τις απαγορεύσεις των μεγαφώνων στα τζαμιά της Κομοτηνής;

Κορονοϊός: Τι συνέβη με τις απαγορεύσεις των μεγαφώνων στα τζαμιά της Κομοτηνής;
Φωτογραφία αρχείου από τζαμί INTIMENEWS

Κορονοϊός | Ειδήσεις:  Τεράστιος σάλος δημιουργήθηκε στα σόσιαλ μίντια από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας και στα οποία ακούγονται ξεκάθαρα (την εβδομάδα από 6 έως 12 Απριλίου) το κάλεσμα του θρησκευτικού λειτουργού σε προσευχή (αδδάν ή εζάν: πεντάκις την ημέρα, ο μουεζίνης αναγγέλλει-καλεί για προσευχή) σε τζαμιά της Κομοτηνής χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσέλευση πολιτών - Αρκετοί αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο απαγορεύτηκαν τα μεγάφωνα στις ορθόδοξες εκκλησίες, ενώ στα τζαμιά της Κομοτηνής τα μεγάφωνα λειτουργούσαν Τα βίντεο που ακολουθούν και δημοσιεύθηκαν από πολίτες στην Κομοτηνή και εύλογα προκάλεσαν τεράστια ερωτήματα - Τι ακριβώς συνέβη; 

Το ερώτημα που γεννήθηκε εύλογα είναι «γιατί οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο για τις ορθόδοξες εκκλησίες και όχι για τα τζαμιά όπου τα μεγάφωνα είναι ανοικτά παρά τις απαγορεύσεις;».

Σύμφωνα με το πρώτο ΦΕΚ που δημοσίευσε η κυβέρνηση αποφασίστηκε η προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Το βίντεο που ακολουθεί τραβήχθηκε και αναρτήθηκε στις 7 Απριλίου 2020, πριν από δυο ημέρες δηλαδή κι ενώ ισχύουν σε όλη την ελληνική επικράτεια τα μέτρα απαγόρευσης για τους χώρους λατρείας.

Σημειώνουμε ότι σε κανένα βίντεο κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι υπάρχει συγκέντρωση πολιτών στα τζαμιά.

Τα ερωτήματα των πολιτών στα social media αφορούσαν μόνον το ζήτημα λειτουργίας των μεγαφώνων και όχι ζήτημα συνάθροισης, αφού στα βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν πολίτες στα τζαμιά.

Δείτε το πρώτο βίντεο

Δείτε και το 2ο βίντεο που ανήρτησε άλλος πολίτης, στις 8 Απριλίου - Το τζαμί στην Εγνατίας στην Κομοτηνή - Δουλεύουν κανονικά τα μεγάφωνα...

Το Newsbomb.gr ανέδειξε το θέμα και έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

Τι κάνουν οι επίσημες αρχές του κράτους;

Υπάρχει αστυνομία, δημοτική αρχή;

Οι νόμοι ισχύουν μόνο για την συμμόρφωση των ορθοδόξων εκκλησιών ή για όλες τις θρησκείες και την ελληνική επικράτεια;

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε ήρθαν και οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στο βίντεο κάποια ένδειξη ότι λαμβάνει χώρα συνάθροιση στο τζαμί, μένει να εξετάσουμε αν στις 7 Απριλίου υπήρξε κάποια απαγόρευση ως προς το κάλεσμα σε προσευχή, που όντως πραγματοποιήθηκε μέσω μεγαφώνου.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ΚΥΑ, της οποίας οι ρυθμίσεις έλαβαν παράταση έως και 11 Απριλίου, δυνάμει νέας απόφασης (Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 21285/2020 – ΦΕΚ Β΄1082/29-3-2020), ΔΕΝ υπήρχε ρητή απαγορευτική διάταξη σχετικά με την μετάδοση των κάθε είδους ιεροπραξιών με τη χρήση μικροφωνικών εγκαταστάσεων (μεγάφωνα, κλπ), ενώ υπήρχαν και ειδικές, εξαιρετικές διατάξεις για την ραδιοτηλεοπτική μετάδοση τελετών.

Αντιθέτως, η νεότερη ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/2020 – ΦΕΚ Β΄1178/06-04-2020 – δείτε την ΕΔΩ) πράγματι περιλαμβάνει ρητά την απαγόρευση χρήσης μεγαφώνων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου για την εξωτερική μετάδοση οποιασδήποτε θρησκευτικής τελετής. Αφορά όμως το χρονικό διάστημα από 12/04/2020 έως και 20/04/2020, συνεπώς το υπό εξέταση βίντεο (07/04/2020) ΔΕΝ εμπίπτει στην περίοδο ισχύος αυτής της απαγόρευσης, η οποία αφορά κάθε θρησκεία ή δόγμα στην επικράτεια.

Μετά το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr (το οποίο δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου) υπήρξε νέα ΚΥΑ που απαγόρευσε και τα μεγάφωνα παντού και στα τζαμιά.

Επιπροσθέτως, ανακοίνωση αναφορικά με την απαγόρευση χρήσης μικροφώνων-μεγαφώνων στα τζαμιά εξέδωσε στις 10 Απριλίου ο τοποτηρητής μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ.

Η Μουφτεία Κομοτηνής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 10 Απριλίου για το όλον ζήτημα.

Η άποψη του Newsbomb.gr για τη λεπτή γραμμή μεταξύ αναγκαίων μέτρων και παραλογισμού

Όπως εγκαίρως επισημάναμε από το Newsbomb.gr, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική τεκμηρίωση η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σχετική Εγκύκλιο για τον τρόπο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών την περίοδο του Πάσχα, δίνοντας οδηγίες προς τους ιερείς και τους εφημέριους των ναών με την οποία απαγορεύει τη χρήση μεγαφώνων.

Την ίδια ώρα η επίσημη ελληνική πολιτεία απαγορεύει και την «μεταφορά» του Αγίου Φωτός από σπίτι σε σπίτι με το πρόσχημα/επιχείρημα της διάδοσης του ιού.

Εν ολίγοις, απαγορεύεται η προσέλευση στις Εκκλησίες, απαγορεύεται να ακούγεται από τα μεγάφωνα το... Θείο Δράμα, απαγορεύεται η μεταφορά του Αγίου Φωτός και οτιδήποτε έχει σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη που επί σειρά αιώνων κράτησε όρθιο και συμπαγές το στοιχείο του ελληνισμού.

Υπό τον φόβο του κορονοϊού δεν έγιναν παρελάσεις, δεν έγιναν εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου...

Πολλά από τα παραπάνω αγγίζουν τα όρια της ανοχής και της υπομονής του ελληνικού λαού διότι όντως υπάρχει το σοβαρό πρόβλημα της διάδοσης του ιού.

Το μόνο που δεν μας είπαν είναι να μην βάζουμε ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια για να μην μεταδίδεται ο κορονοϊός.

Μέχρι σε ποιο σημείο θα φτάσει ο παραλογισμός;

Εκτός κι αν δεν είναι παραλογισμός και είναι κάτι άλλο, πιο σοβαρό.

Εκτός κι αν κάποιοι δεν θέλουν να υπάρχει και να ακούγεται κανένα ίχνος ελληνισμού και ορθοδοξίας στην Ελλάδα.

Εκτός αν κάποιοι έχουν αποφασίσει να αποσυνδεθεί τελείως ό Ελληνισμός από την Ορθοδοξία σε όλες τις δομές του εθνικού μας βίου.

Δανείζομαι τα λόγια ενός κορυφαίου καθηγητή Θεολογίας του αείμνηστου πατέρα Γεώργιου Μεταλληνού που έλεγε ότι μιλώντας κανείς για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, αγγίζει ένα μυστήριο, ένα θαύμα κυριολεκτικά, πού συντελέσθηκε μέσα στην Ιστορία.

Μπορεί κανείς να διαφωνήσει;

Και σήμερα τι ακριβώς έρχονται να μας πούν;

Να φιμώσουμε τον λόγο του Θεού και οτιδήποτε έχει σχέση με την Ορθοδοξία και το Έθνος;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

Κορονοϊός - Πάσχα: Κλειστές εκκλησίες και κλειστά μεγάφωνα-Τι αναφέρει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα: Ποιοι φοβούνται τα ανοικτά μεγάφωνα στην Θεία Λειτουργία;

Πάσχα: Ο Λόγος του Θεού, ούτε φιμώνεται, ούτε λογοκρίνεται