ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Εντατικοί έλεγχοι σε γηροκομεία – Στο «μικροσκόπιο» το ΚΥΤ της Μόριας

Κορονοϊός - Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Εντατικοί έλεγχοι σε γηροκομεία – Στο «μικροσκόπιο» το ΚΥΤ της Μόριας
IN TIME

Σε υγειονομικές «βόμβες» μετατρέπονται τα γηροκομεία της χώρας, καθώς αυξάνονται τόσο τα θύματα, όσο και τα κρούσματα κορονοϊού, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τις κλειστές δομές της χώρας μετά το πρώτο κρούσμα που ανιχνεύθηκε στη Μόρια.

Μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (3/9), ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε ότι εντατικοί έλεγχοι στους οίκους ευγηρίας είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Όπως επισήμανε, προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ αποτελούν και όλες οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων οπού έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν εντολής και της αρμόδιας Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε επίσης ότι μεταβαίνει για αυτοψία στη δομή προσφύγων και μεταναστών στην Μόρια, όπου θα διεξαχθούν τεστ μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που καταγράφηκε. Η δομή τέθηκε την Τετάρτη σε καθεστώς πλήρους καραντίνας για 14 ημέρες. Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, είναι ότι ο 40χρονος Σομαλός δεν είχε πολλές επαφές, ωστόσο το κλιμάκιο του Οργανισμού θα κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στο ΚΥΤ αλλά και στη Μυτιλήνη γενικότερα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.

Τέλος, επανέλαβε ότι τα τεστ που γίνονται στην χωρά ημερησίως έχουν εκατονταπλασιαστεί, επισημαίνοντας ότι στην αρχή διεξάγονταν 500, 700 ή 800 τεστ.

Υγειονομικές «βόμβες» τα γηροκομεία – Κίνδυνος για τις κλειστές δομές

Με την προσοχή στραμμένη στις κλειστές δομές βρίσκονται οι Λοιμωξιολόγοι καθώς χθες αποκαλύφθηκαν δύο νέες εστίες του κορονοϊού.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Μυτιλήνης αλλά και ο οίκος ευγηρίας Cantaurea στο Μαρούσι, ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ευρεία διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα από ασυμπτωματικά άτομα.

Οι δύο νέες εστίες έρχονται να προστεθούν στις τρεις υπάρχουσες, την «Αγία Κυριακή» και την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη και τη δομή φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών στον Βύρωνα. Δυστυχώς στην περίπτωση των δύο οίκων ευγηρίας της Βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 23 ηλικιωμένοι. Οι 22 από την «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι.

Στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών στον Βύρωνα έχουν βρεθεί 33 θετικά κρούσματα (εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι), ενώ στο ΚΥΤ της Μόριας στη Μυτιλήνη ένας 40χρονος Σομαλός έχει τεθεί σε απομόνωση, όπως και δύο συγκάτοικοί του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Μυτιλήνη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 κρούσματα κορονοϊού. Συνολικά 17 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ενώ άλλοι έξι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο Μαρούσι, 19 είναι τα θετικά κρούσματα, όλα μεταξύ των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων που στην πλειοψηφία τους ήταν ασυμπτωματικοί. Ο οίκος ευγηρίας έχει τεθεί σε καραντίνα και οι ηλικιωμένοι νοσούντες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία αναφοράς.

Σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση των επαφών όλων των προαναφερόμενων νέων κρουσμάτων, με στόχο όπως είπε και την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του και να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες.

Την ίδια ώρα ο κορονοϊός μετρά ακόμη 223 νέα κρούσματα την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ και αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι ο αριθμός που παραμένει σταθερά σε τριψήφιο νούμερο αλλά και οι νεκροί που έχουν φτάσει πλέον τους 275.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η πορεία που θα διαγράψει ο κορονοϊός στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καθώς θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων του Αυγούστου αλλά και η συμπεριφορά όλων όσων έχουν επιστρέψει από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Νέος θάνατος ασθενούς από το Ασβεστοχώρι

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των θυμάτων από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι, προστέθηκε την Τετάρτη ένας ακόμη πολίτης. Πρόκειται για έναν 81χρονο με καρδιολογικά προβλήματα, που απεβίωσε χθες στο ΑΧΕΠΑ. Οι νεκροί από το συγκεκριμένο γηροκομείο έχουν φτάσει τους 22 πλέον ενώ συνολικά στη χώρα τα θύματα του ιού ανέρχονται σε 275.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις την Πέμπτη - Μέχρι 38 βαθμούς η θερμοκρασία