ΕΛΛΑΔΑ

«Βόμβα» Δερμιτζάκη στο Newsbomb.gr για μπαρ και μπουζούκια - «Πότε πρέπει να ανοίξουν»

«Βόμβα» Δερμιτζάκη στο Newsbomb.gr για μπαρ και μπουζούκια - «Πότε πρέπει να ανοίξουν»

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τον διαχωρισμό της εστίασης από χώρους όπως τα μπαρ/κλαμπ και τα μπουζούκια έκανε μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο μπαρ/κλαμπ και τα μπουζούκια θα πρέπει να μείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2021.

«Άλλο η εστίαση δηλαδή τα εστιατόρια και άλλο τα μπαρ, τα κλαμπ και τα μπουζούκια που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Αυτοί οι χώροι πολλοί φοβάμαι ότι – με τα σημερινά δεδομένα – θα πρέπει να μην ανοίξουν μέχρι το τέλος της άνοιξης», δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Και πρόσθεσε: «όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας θεωρώ ότι μέσα στην εβδομάδα που έρχεται τα κρούσματα σε ημερήσια βάση θα κυμαίνονται στα 1.200 – 1.300. Ωστόσο, θα αργήσουμε ακόμα να δούμε μείωση των διασωληνωμένων και των θανάτων».

Σε σχέση με την κουβέντα που γίνεται σχετικά με το «άνοιγμα» της οικονομίας και ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε: «το τρίτο κύμα δεν έχει να κάνει με το πότε αλλά με το πώς θα “ανοίξουμε”. Αν όταν γίνει η άρση του lockdown δεν τηρούμε αυστηρά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κ.α.) τότε ακόμα και με 100 κρούσματα την ημέρα να “ανοίξουμε” το τρίτο κύμα της πανδημίας θα έρθει».

«Κλείδωσε» η νέα παράταση - «Δεν ανοίγει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου»

Η πανδημία συνεχίζει να πιέζει αφόρητα το Σύστημα Υγείας και όσο προχωράμε προς την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, κυβέρνηση και ειδικοί καλούνται να φτιάξουν τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των περιορισμών μέσα στον Δεκέμβριο.

Όπως το περασμένο Πάσχα, έτσι θα εορταστούν και τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται το lockdown παίρνει παράταση… διαρκείας με στόχο η χώρα να βγει από το δεύτερο επιδημικό κύμα με ασφάλεια.

Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας, όπως όλα δείχνουν στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα αρθούν κάποια μέτρα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και ακόμη πιο μετά, κοντά στις γιορτές.

Ξεκάθαρος ήταν άλλωστε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Νίκος Σύψας, ο οποίος μιλώντας στον Ant1, τόνισε πως «η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.