ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ πεσόντων αστυνομικών

Τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ πεσόντων αστυνομικών

Ημέρα τιμής και μνήμης ήταν η σημερινή για την αστυνομία καθώς τελέστηκε τελετή επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των αστυνομικών που «θυσίασαν» τη ζωή τους στο «βωμό» του καθήκοντος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, μαζί με τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Κιούλο.

Επιπλέον, στην τελετή παρέστησαν Βουλευτές – εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Ελευθέριος Οικονόμου, σύσσωμη η Φυσική Ηγεσία του Σώματος, με επικεφαλής τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, Αξιωματικοί και λοιπό προσωπικό, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας, συγγενείς των θυμάτων αστυνομικών και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μέρες σαν τη σημερινή ανακαλούμε στη μνήμη μας όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, αποδεικνύοντας με το παράδειγμα τους, ότι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διαχρονικά υπηρέτησε και συνεχίζει να υπηρετεί το λαό, τη Δημοκρατία, την Πατρίδα. Η θυσία τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας όπου, δυστυχώς, πράξεις αυτοθυσίας και αλτρουισμού στο όνομα της κοινωνικής αποστολής και του καθήκοντος, δεν απαντώνται συχνά».

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η σκέψη όλων, αυτή τη στιγμή, κατευθύνεται στο να βιώνουμε έντονα μέσα μας το καθήκον, την υπέρτατη υποχρέωση, για να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να δώσουμε μεγαλύτερο αγώνα, για να μη πάνε μάταιες οι θυσίες αυτών των ανθρώπων που έπεσαν στο καθήκον».

Στη συνέχεια, κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που βρίσκεται στην είσοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Να σημειωθεί ότι από την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, το 1984, μέχρι σήμερα 108 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν θανάσιμα, είτε βρίσκονταν σε διαταγμένη υπηρεσία είτε όχι, υπερασπιζόμενοι το καθήκον τους, τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία των πολιτών.

Οι θανάσιμοι τραυματισμοί προήλθαν κατά τη διάρκεια αιματηρών ένοπλων συμπλοκών, καταδιώξεων ένοπλων κακοποιών, τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ατυχημάτων που συνέβησαν κατά την ενάσκηση των αστυνομικών τους καθηκόντων.