ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκοπήσεις: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Υποχωρεί η «εμβολιοφοβία» στην Ελλάδα

Δημοσκοπήσεις: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - Υποχωρεί η «εμβολιοφοβία» στην Ελλάδα

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των Pulse και Metron Analysis 

Υποχώρηση της «εμβολιοφοβίας» στη χώρα μας καταδεικνύουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν πλέον ότι θα εμβολιαστούν, ενώ πάνω από έξι στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι πολίτες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ωστόσο η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών και άνοιγμα δραστηριοτήτων, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Πάνω από 7 στους 10 δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρα ναι (49%) ή μάλλον ναι (25%) έναντι 67% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, ενώ 21% συνολικά απαντά μάλλον όχι (11%) και σίγουρα όχι (10%) έναντι 29% στην προηγούμενη έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο το 37% των ερωτηθέντων έλεγαν ότι σίγουρα θα εμβολιαστούν, έναντι του 40% το Δεκέμβριο και του 49% τον Ιανουάριο.

Μάλλον ναι στον εμβολιασμό έλεγε το Νοέμβριο το 27% των ερωτώμενων, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό ανήλθε στο 25%. Μάλλον όχι στον εμβολιασμό δήλωνε το Νοέμβριο το 16%, το Δεκέμβριο το 15% των ερωτώμενων και τον Ιανουάριο το 11%.

Απόλυτα αρνητικοί στον εμβολιασμό ήταν το Νοέμβριο το 14%, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό έπεσε στο 10%.

Πάνω από έξι στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο

Στο ερώτημα πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το 63% συνολικά απαντά το συντομότερο δυνατό (47%) ή μετά από 2 με 3 μήνες (16%) έναντι 57% συνολικά στη δημοσκόπηση Δεκεμβρίου. Το 22% των ερωτώμενων απαντά αρκετά αργότερα (έναντι 24%) ενώ το 11% δηλώνει ποτέ (έναντι 15% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση).

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού το 58% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά πολύ (29%) και αρκετά (29%), το 20% απαντά μέτρια, και το 20% λίγο (9%) και ελάχιστα με καθόλου (11%).

Η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών/ άνοιγμα δραστηριοτήτων

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης και άλλων περιορισμών ή το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων στη χώρα μας με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 55% συνολικά απαντά σίγουρα ναι (20%) ή μάλλον ναι (35%), ενώ το 39% απαντά μάλλον όχι (30%), και σίγουρα όχι (9%).

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Δείτε τη διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού.

Στην πρόθεση ψήφου, ηγείται το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 36,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,7% με την ψαλίδα να φτάνει τις 16,4%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, έπεται το ΚΚΕ με 5,7%, η Ελληνική Λύση με 3,6% ενώ εκτός φαίνεται πως μένει το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

Σε επίπεδο προσώπων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά κατά 56% και αρνητικά κατά 37%. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο Κυριάκος κρίνεται πολύ θετικά και από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κρίνεται αρνητικά με 69% και θετικά κατά 20%.

Ακόμη, πιο δημοφιλής πολιτικός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 60%, η Φώφη Γεννηματά με 39%, ο Αλέξης Τσίπρας με 36%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 34%, ο Γιάννης Βαρουφάκης συγκεντρώνει το 25% και ουραγός ο Κυριάκος Βελόπουλος με 21%.

Παράλληλα, το 49% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά το κυβερνητικό έργο με το 42% να πιστεύει το αντίθετο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προς νέο σκληρό lockdown η Αττική: Εισήγηση «βόμβα» των ειδικών να χαρακτηριστεί «κόκκινη»