ΕΛΛΑΔΑ

H πανδημία βάζει στην «εντατική» το ΕΣΥ - Δραματική μείωση των κλινών στα νοσοκομεία της Αττικής

H πανδημία βάζει στην «εντατική» το ΕΣΥ - Δραματική μείωση των κλινών στα νοσοκομεία της Αττικής
IN TIME

«Ασφυκτιά» το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις αυξανόμενες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού - Κρίσιμες μέρες για τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου

Ώρες αγωνίας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, ιδίως στις Εντατικές, όπως αποτυπώνουν οι αριθμοί. Οι εισαγωγές και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία για περιστατικά covid αυξάνονται, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ δημιουργεί μεγάλη ανησυχία.

Ενδεικτικά των παραπάνω είναι όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος εξήγησε ότι μέχρι τώρα στο εφημερεύον νοσοκομείο «Αττικό» εισήχθησαν 51 περιστατικά, 14 ύποπτα ως κρούσματα και 37 θετικά.

«Γέμισαν οι 4 κλινικές για Covid. Kαι έβαλαν στην Παθολογική κλινική, ύποπτα και θετικά στον κορονοϊό κρούσματα, μαζί με ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι 33 ΜΕΘ Covid του συγκεκριμένου νοσοκομείου είναι πλήρεις και έτσι αποδεσμεύθηκαν χθες 10 γενικές ΜΕΘ για να δωθούν σε περιστατικά κορονοϊού. Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις γενικές ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές δομές υγείας.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκος, τόνισε ότι ασθενείς με κορονοϊό αλλά και μη Covid ασθενείς, κάνουν κοινή χρήση κοινόχρηστων χώρων, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, όπως είπε για τη διασπορά του ιού.

Με την σειρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» Μιχάλης Ρίζος, σημείωσε χθες σε συνέντευξή του στο Mega ότι γίνεται «μάχη» για ένα κενό κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, ώρα με την ώρα αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο ίδιος σημείωσε δε πως το νοσοκομείο είχε γενική εφημερία –υποδεχόμενο και περιστατικά που δεν σχετίζονταν με τον κορονοϊό.

«Υπάρχουν μόνο ελάχιστες κενές κλίνες ΜΕΘ για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος.

Κατειλημμένες ήταν το απόγευμα της Δευτέρας όλες οι κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Σισμανόγλειο», «Ασκληπιείο», «Ελπίς», ενώ 12 κενές κλίνες είχαν απομείνει σε ΚΑΤ, «Αγία Ολγα», «Ερυθρό Σταυρό», «Γεννηματάς» και ΝΙΜΤΣ.

Υπό το φως των συνθηκών, βρίσκεται σε πλήξη εξέλιξη ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τόσο απλές κλίνες Covid, όσο και κλίνες ΜΕΘ.

Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ σε κλίνες Covid-19. Γίνονται προσπάθειες ειδικά για τις κλίνες ΜΕΘ ώστε να φτάσουν τις 340 και τα περιστατικά εκτός κορονοϊού που χρειάζονται Εντατική να μεταφέρονται, είτε σε άλλα νοσοκομεία, είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ.

Εξετάζεται, επίσης, η μετατροπή τις επόμενες ημέρες του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ αποκλειστικά σε non Covid νοσοκομείο, ώστε να αδειάσουν κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία περιστατικών Covid.

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Μεγάλη αύξηση σημείωσαν τα κρούσματα χθες, Δευτέρα 01/03, σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα, 22/02, οπότε και ανέρχονταν σε 880.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Μαρτίου 2021 (ώρα 15:00), τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):


Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα:


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Hλικιακή κατανομή Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων

Από το σύνολο των 1.176 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 6 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 1.170 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: «Μπλόκο» στο SMS με κωδικό 6 – Απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο στην Αττική