ΕΛΛΑΔΑ

Πώς ένας φελλός που επιπλέει στη θάλασσα έγινε μία υπόσχεση για το ερχόμενο καλοκαίρι

Πώς ένας φελλός που επιπλέει στη θάλασσα έγινε μία υπόσχεση για το ερχόμενο καλοκαίρι

Αν υπάρχει ένα πολύτιμο «μάθημα» που όλοι μας πήραμε τον τελευταίο χρόνο, είναι η σημασία του να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, προκειμένου να δημιουργούμε νέες αναμνήσεις.

Αυτό ακριβώς μας λείπει περισσότερο την περίοδο που διανύουμε: Το να μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία το αύριο, το να κάνουμε σχέδια με τους αγαπημένους μας, το να ονειρευόμαστε ανεμπόδιστα τις παραλίες, τις γεύσεις, τα νησιά στα οποία δώσαμε τα πιο όμορφα ραντεβού κάτω από τον ήλιο. Αλήθεια όμως, πόσο εύκολο είναι να δώσουμε υποσχέσεις -τόσο στον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και στους γύρω μας- για το φετινό καλοκαίρι;

Οι παραπάνω σκέψεις άρχισαν να κατακλύζουν το μυαλό μου, όταν πριν από μία περίπου εβδομάδα, την ώρα που έκανα την καθιερωμένη, απογευματινή μου περιήγηση στον κόσμο του διαδικτύου, «έπεσα» πάνω στα καταγάλανα νερά των ελληνικών θαλασσών.

Δεν χρειαζόταν να δω ή να ακούσω πολλά για να «ξυπνήσουν» μέσα μου δεκάδες αναμνήσεις. Ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος, το γαλάζιο της θάλασσας και ένας φελλός από ένα καραφάκι ούζο Πλωμαρίου, που επέπλεε νωχελικά στο νερό. Το «σκηνικό» είχε ήδη στηθεί στο μυαλό μου και ένα χαμόγελο άρχισε να σχηματίζεται στα χείλη μου. Όλα αυτά χάρη σε ένα καλοκαιρινό βίντεο που έτυχε να δω στο διαδίκτυο.

Αμέσως πήρα στα χέρια το κινητό μου και κάλεσα τη φίλη μου. «Τι θα κάνουμε φέτος το καλοκαίρι;», τη ρώτησα. Η υπερβολική μου αισιοδοξία, σίγουρα την ξάφνιασε. Ωστόσο, ακόμη και αν μέσα μου δεν ήμουν σίγουρη για το αν θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε το καλοκαίρι του 2021 τα αγαπημένα μας νησιά, αυτό που γνώριζα με βεβαιότητα εκείνη τη στιγμή, ήταν πως το καλοκαίρι μας περίμενε για να βρεθούμε ξανά στον ήλιο, όπου και αν δίναμε τα ραντεβού μας.

Καλοκαιρινά όνειρα με «όχημα» τον ήλιο

Η αλήθεια είναι στη νέα πραγματικότητα που βιώνουμε, δεν είναι εύκολο να κάνουμε σχέδια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως, είναι να ονειρευτούμε και δη, να πιστέψουμε πως τα καλύτερα έρχονται. Και δεν υπάρχει καλύτερος «σύμμαχός» μας σε αυτή την προσπάθεια, από τον ελληνικό ήλιο.

Ήδη από τις πρώτες κιόλας ημέρες της φετινής άνοιξης, όταν και ο απαλός ήλιος της εποχής άρχισε να «τρυπώνει» στα γραφεία και τα σπίτια μας, ένα ζεστό, γνώριμο και συνάμα νοσταλγικό συναίσθημα μας κατέκλυσε. Νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε ξανά νέες αναμνήσεις, να βιώσουμε καινούριες εμπειρίες, να δώσουμε ραντεβού κάτω από τον ήλιο, να έρθουμε ξανά κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα -που τόσο πολύ μας έχουν λείψει- και να επισκεφτούμε τα στέκια μας.

Ακόμη όμως και αν για την ώρα δεν μπορούμε να κάνουμε όλα τα παραπάνω με τον τρόπο που ενδεχομένως θα θέλαμε, στο χέρι μας είναι να κάνουμε σχέδια για το καλοκαίρι που έρχεται. Με λίγα λόγια, να νιώσουμε τυχεροί και τυχερές για το γεγονός ότι ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του κόσμου και κυρίως, να φροντίσουμε να απολαύσουμε νέες εμπειρίες με βάση τα νέα δεδομένα στη ζωή μας. Διότι ακόμη και μία οικογενειακή συνάντηση κάτω από τον ήλιο, για μεζέδες και ούζο στο μπαλκόνι, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη νέα μας καθημερινότητα.

Το καλοκαίρι μας περιμένει, όπου και αν δώσουμε τα ραντεβού μας

Το «κλειδί», λοιπόν, για να καταφέρουμε να δούμε έστω και με λίγο πιο αισιόδοξο τρόπο τα πράγματα την περίοδο που διανύουμε, είναι το να μην διστάσουμε να κάνουμε όνειρα για αυτό και πάνω από όλα, να θυμηθούμε όλες εκείνες τις καλοκαιρινές στιγμές που θέλουμε να απολαύσουμε ξανά.

Για εμένα είναι οι κυριακάτικες συναντήσεις μετά τις βουτιές στα ταβερνάκια της Αττικής που μοιάζουν να έχουν βγει από μία άλλη εποχή, οι διακοπές στην Αμοργό, οι περιηγήσεις στις Μικρές Κυκλάδες, οι καλοκαιρινές αποδράσεις στον Σαρωνικό, τα ραντεβού κάτω από τον ήλιο με ούζο Πλωμαρίου και θαλασσινούς μεζέδες, η άμμος που βρίσκω στην τσάντα μου τον Σεπτέμβριο, ως ενθύμιο από τις διακοπές του Αυγούστου, τα νωχελικά μεσημέρια στην αυλή συντροφιά με την οικογένειά μου.

Το τι σημαίνει ελληνικό καλοκαίρι σίγουρα διαφέρει για τον καθένα μας. Όσες και αν είναι οι διαφορές που μας χωρίζουν, ωστόσο, σχεδόν όλοι μας νιώθουμε το ίδιο περίπου συναίσθημα κάθε φορά που σκεφτόμαστε τα ραντεβού μας κάτω από τον ήλιο, κάθε φορά που βλέπουμε τα γαλανά νερά των ελληνικών θαλασσών, κάθε φορά που θυμόμαστε τα ταβερνάκια στα οποία γευτήκαμε τις πιο όμορφες καλοκαιρινές γεύσεις. Αυτό ακριβώς το συναίσθημα ένιωσα όταν είδα εκείνο το βίντεο και κάπως έτσι, ένας φελλός που επέπλεε στη θάλασσα έγινε για εμένα μία υπόσχεση για το ερχόμενο καλοκαίρι. Ποια ήταν αυτή; Ότι φέτος θα φροντίσω να απολαύσω περισσότερες στιγμές κάτω από τον ήλιο και πάνω από όλα, να τις ονειρευτώ.

Για την ώρα, το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι το καλοκαίρι που έρχεται και μας περιμένει, να μας «αποζημιώσει» για την παράξενη χρονιά που βιώσαμε. Ακόμη όμως και αν οι συνθήκες δεν είναι τελικά οι ιδανικές για περιηγήσεις στο Αιγαίο και συχνές καλοκαιρινές αποδράσεις, εμείς θα φροντίσουμε να δώσουμε στο ελληνικό καλοκαίρι την αξία που του αναλογεί. Μέχρι τις πρώτες βουτιές, τα καλοκαιρινά νησιά, την ώρα του ούζου κάτω από τον ήλιο -δηλαδή την ώρα της ζεστασιάς, της ανεμελιάς και της χαλαρής διάθεσης- και τις αισιόδοξες καλοκαιρινές στιγμές, ας συνεχίσουμε σε κάθε περίπτωση να ελπίζουμε και να ονειρευόμαστε πως τα καλύτερα θα έρθουν!