ΕΛΛΑΔΑ

Δουλέμποροι με ειδίκευση» στα social media: Τα μηνύματα που στέλνουν στο Facebook για τον Έβρο

Μετανάστες Έβρος δουλέμποροι
To Newsbomb.gr αποκαλύπτει τις ψηφιακές «διαδρομές» των δουλεμπόρων μέσω Facebook και WhatsApp για τον Έβρο
AP PHOTO

To Newsbomb.gr αποκαλύπτει τις ψηφιακές «διαδρομές» των δουλεμπόρων μέσω Facebook και WhatsApp για τον Έβρο

Μέσω Facebook αλιεύουν «πελατεία» οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων και πλαστογράφων, τα οποία «διαφημίζουν» στα προφίλ που έχουν δημιουργήσει ότι μπορούν με ασφάλεια να μεταφέρουν πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του Έβρου αλλά και να τους παρέχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr, μόλις κάποιος ενδιαφερθεί για τις υπηρεσίες τους, τότε τα κυκλώματα τους δίνουν πρόσβαση σε συγκεκριμένα γκρουπ στο Telegram και στο WhatsApp για να συνεχίσουν εκεί την επικοινωνία τους, μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

«Ταξίδι στην Ελλάδα μέσω του ποταμιού. Τιμή 2700 ευρώ. Μπορείτε να ασφαλίσετε το ποσό που θα μας δώσετε. Ζητάμε συγνώμη που δεν απαντάμε στα σχόλια στο Facebook. Επικοινωνία αποκλειστικά μέσω What’s Up. +994407….», έγραψε στις 21 Αυγούστου 2021 ένας από τους δουλέμπορους στο Facebook.

Σε άλλο μήνυμά του διακινητής γράφει: «Ειρήνη σε όλους τους αδελφούς μας που βρίσκονται στην Ελλάδα. Για ταξίδι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όποιος είναι έτοιμος να επικοινωνήσει μαζί μου ιδιωτικά εντός 72 ωρών. Παρέχω 100% εγγύηση. Επικοινωνήστε μαζί με στο WhatsApp».

Τα κυκλώματα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα social media για να κερδίσουν χρήματα από απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αδρά χωρίς να γνωρίζουν εάν οι δουλέμποροι θα κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους.

Σε άλλη σελίδα στο Facebook πλαστογράφοι διαφημίζουν πλαστά διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών.

«Έχουμε χαρτιά για τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη χωρίς χαρτιά. Όλα τα ευρωπαικά διαβατήρια, όλες τις ευρωπαϊκές ταυτότητες για όλες τις εθνότητες. Για ερωτήσεις επικοινωνήστε μαζί μας στο WhatsApp +44797…», γράφει μία από τις σελίδες όπου διαφημίζονται πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Αρκετοί είναι και αυτοί που μπαίνουν σε αυτά τα προφίλ και ζητούν πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να ταξιδέψει μέσω των κυκλωμάτων από την Τουρκία στην Ελλάδα ή να πραγματοποιήσει άλλα δρομολόγια: «Ειρήνη σε όλους. Γνωρίζει κάποιος πως μπορώ να επικοινωνήσω με κάποιον που μπορεί να με μεταφέρει από την Τουρκία στην Ελλάδα;», «Χρειάζομαι διακινητή που δουλεύει στην Αθήνα και γνωρίζει ελληνικά. Όποιος ξέρει να επικοινωνήσει μαζί μου στο…», «Ειρήνη σε όλους. Βρίσκομαι στην Τουρκία και θέλω να περάσω στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλή μεταφορά. Ευχαριστώ».

Σημειώνεται ότι τα κυκλώματα συνηθίζουν να αλλάζουν προφίλ στα social media ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην παρακολουθούνται από τις Αρχές. Συνήθως αλλάζουν τα ονόματα των προφίλ και οι διαχειριστές παραμένουν οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, στις ίδιες σελίδες πρόσφυγες και μετανάστες ανεβάζουν βίντεο από τη διαδρομή που ακολούθησαν είτε για να φτάσουν στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα. Ένα από αυτά που αναρτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2021 από μετανάστη απεικονίζει εκατοντάδες Αφγανούς να κατευθύνονται στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας. Το βίντεο είναι ενδεικτικό της προσφυγικής κρίσης λόγω της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Το βίντεο γυρίστηκε πριν από την επικράτηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 Αφγανοί ζούσαν επί τουρκικού εδάφους, πριν ακόμα ξεσπάσει ο νέος γύρος κρίσης στο Αφγανιστάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: Το μοντέλο, η κοκαΐνη, το κινητό και οι... vip πελάτες