ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Πτώση όλων των δεικτών καταγράφει ο ECDC για την πανδημία στην Ελλάδα

χάρτης ECDC κορονοϊός
Η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδα
INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Τι δείχνει ο χάρτης του ECDC για την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη test ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην πρόσφατη επιδημιολογική κατάταξη των χωρών της Ε.Ε., ολόκληρη η Ελληνική επικράτεια εντάσσεται πλέον στις χώρες με δείκτη θετικότητας μικρότερο του 1%.

Σύμφωνα με την 69η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου, για το διάστημα 23 – 29 Σεπτεμβρίου 2021, η τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα εμφανίζει μείωση του δείκτη θετικότητας και σταθεροποίηση του δείκτη Rt.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 29 Σεπτεμβρίου σε 0,95, εμφανίζοντας σταθεροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση (0,97). Επίσης, ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 1,01% (το 7ήμερο 20 – 26 Σεπτεμβρίου), από 1,15% το προηγούμενο 7ήμερο.

Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.060 κρούσματα, από 2.224 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση -7,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο διάστημα, το 20,5% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 15% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 39 έτη.

Μείωση των θανάτων και διασωληνωμένων

Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων εμφάνισε μείωση κατά -15,9% σε 31,0 (από 36,9 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά -3% σε 323 (από 333 στην προηγούμενη έκθεση).

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση σε 70% (από 69% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 64% και 93% αντίστοιχα (από 67% και 80% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (28/9/2021), η Ελλάδα με 1.422 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 17η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.721. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 159 ημέρες (από 155 ημέρες) και των θανάτων σε 194 (από 188 ημέρες), σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Περιφερειακές Ενότητες στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με τoν τελευταίo επιδημιολογικό χάρτη της Πολιτικής Προστασίας, 13 Περιφερειακές Ενότητες (Δράμα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Λάρισα, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία και Χαλκιδική, Έβρος, Μαγνησία) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου (κόκκινο), καθώς επίσης και το κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, 23 ΠΕ (Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αττική (εκτός από το κέντρο της Αθήνας), Αχαΐα, Βοιωτία, Ηράκλειο, Θάσος, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Κορινθία, Μεσσηνία, Μύκονος, Νάξος, Ροδόπη, Ρόδος, Σέρρες, Σποράδες, Τρίκαλα, Φθιώτιδα και Φλώρινα) κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου (πορτοκαλί).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα Newsbomb: Η «ακτινογραφία» της ηλεκτρονικής απάτης στην Ελλάδα – Αποκαλυπτική έκθεση της ΕΛΑΣ

Η «αήττητη» Φώφη Γεννηματά μπροστά στην κρισιμότερη μάχη της ζωής της

Καιρός: Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες - Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία (vid)