ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: «Πυρετός» συσκέψεων στο Μαξίμου – Οι προτάσεις και ο φόβος για 10.000 κρούσματα

Νέα μέτρα για τον κορονοϊό
Στο υψηλότερο επίπεδο, σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητώνται στην κυβέρνηση τα νέα μέτρα για να ανακοπεί το τελευταίο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα
INTIME

Στο υψηλότερο επίπεδο, σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συζητώνται στην κυβέρνηση τα νέα μέτρα για να ανακοπεί το τελευταίο κύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός επέστρεψε στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης υπό την σκιά του αρνητικού ρεκόρ της Δευτέρας όσον αφορά τα κρούσματα αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ από τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις ειδικά σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικό το γεγονός του συναγερμού το γεγονός ότι, όπως έγραψε το Newsbomb.gr, σήμερα το πρωί μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι το πρωί της Δευτέρας είχε γίνει και άλλη σύσκεψη υπό τους κ.κ. Γεραπετρίτη και Σκέρτσο επίσης για την πανδημία.

Η μεγάλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, που επικαλέστηκε ο καθηγητής Θωμαΐδης το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τα οποία η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή μπορεί να δώσει μέχρι και περισσότερα από 10.000 κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξουν νέα μέτρα.

Αυτό που αναζητά η κυβέρνηση είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στην διαφαινόμενη βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων ανάγκη λήψης νέων μέτρων και στο να μην υπάρξουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους ή διατάξεις που αντιβαίνουν στο Σύνταγμα προκειμένου ό,τι αποφασιστεί να έχει απτό αποτέλεσμα στην προσπάθεια περιορισμού του νέου κύματος κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες ώρες επιμένει στο τρίπτυχο:

  • Αύξηση των εμβολιασμών
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ ακόμα και με επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
  • Αναπροσαρμογή του πλαισίου της καθημερινότητας με το βάρος των αλλαγών να πέφτει στους μη εμβολιασμένους

Κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων της Δευτέρας για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ για πρώτη φορά καταγράφηκε ταυτόχρονα σε 14 περιφέρειες τριψήφιος αριθμών μολύνσεων από κορονοϊό.

Σταδιακή η εφαρμογή των νέων μέτρων

«Είπαμε ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή του πλαισίου και αυτή να αφορά κυρίως τους μη εμβολιασμένους. Αυτό θα φορά είτε συχνότερους και τακτικότερους ελέγχους για εργαζομένους, είτε την καλύτερη οριοθέτηση χώρων για το πού δεν θα επιτρέπεται να μπουν οι μη εμβολιασμένοι τώρα που έρχεται ο χειμώνας. Πιθανόν να είναι σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων» αρχής γενομένης από τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά («κόκκινες») περιοχές είπε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι να μην στερηθούν προνόμα της καθημερινότητάς τους. Αν σε έναν χώρο έχεις μόνο εμβολιασμένους ποια λογική να πεις ότι θα κάνεις τα πάντα αλλά δεν θα ακούς μουσική. Πρέπει να υπάρχει μια λογική συνέχεια» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε 10 ημέρες τρίτη δόση για όλους

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σε περίπου 10 ημέρες υπολογίζεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε όλες τις ηλικίες ανάλογα, βέβαια, με το πότε έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Lockdown και υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στο ΟΡΕΝ και για το ενδεχόμενο lockdown και απάντησε ότι «το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι. Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown ή να έχουμε οριζόντια μέτρα σε εμβολιασμένους και οι ειδικοί μας λένε ότι επιδημιολογικά μπορεί να μην έχει μεγάλη επίπτωση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και απάντησε ότι «εφαρμόσαμε την υποχρεωτικότητα με αποφασιστικότητα στους υγειονομικούς για λόγους προφανείς. Σε κανένα κράτος στον κόσμο με εξαίρεση τις ΗΠΑ δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός για εργαζομένους. Γιατί το μέτρο πρέπει να συνδέεται με μια ποινή γιατί διαφορετικά δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Στη χώρα μας στις ομάδες που συζητείται δεν είναι τόσο χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού ώστε να κερδίσεις κάτι ούτε στους εκπαιδευτικούς ούτε στους αστυνομικούς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Tραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή η ποδηλάτισσα που παρασύρθηκε από φορτηγό

Δανάη Μπάρκα: Το πρώτο μήνυμα μετά το «χοντρή παρουσιάστρια» του Τάσου Ξιαρχό (photo)

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τη δίκη για το βιτριόλι (pics)

Τάσος Ξιαρχό: Η απόπειρα αυτοκτονίας, τα «πισω-μπρος» στο Instagram και η «αμνησία»