ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Με τα φορεία μέσα στα χιόνια οι διασώστες του ΕΚΑΒ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Με τα φορεία μέσα στα χιόνια οι διασώστες του ΕΚΑΒ
Με τα φορεία στους αποκλεισμένους δρόμους
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα

Το επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ έχει δεχθεί πάνω από 350 κλήσεις τις τελευταίες ημέρες από πολίτες που έπεσαν και τραυματίστηκαν εξαιτίας του πάγου στην Αττική. Ο παγετός και η «αναλγησία» των δημοτικών αρχών μετέτρεψε τους δρόμους σε παγοπίστες με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να γλιστρούν και να τραυματίζονται.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, η κατάσταση χειροτερεύει όσο περνούν οι ημέρες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΑΒ, ενώ μέχρι την Τετάρτη το επιχειρησιακό κέντρο δέχονταν περίπου 90 κλήσεις την ημέρα, την Πέμπτη δέχτηκε πάνω από 100 μόνο για τραυματισμούς από πτώση στον πάγο.

Με τα φορεία μέσα στα χιόνια οι διασώστες του ΕΚΑΒ – Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα ασθενοφόρα

Οι κλειστοί δρόμοι σε πολλές περιοχές των Βορείων Προαστίων δυσκολεύει δραματικά το έργο των διασωστών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι αναγκάζονται να αφήνουν σε κεντρικούς δρόμους το ασθενοφόρο και να φτάνουν με τα πόδια στους τραυματισμένους πολίτες.

Υπήρξαν δηλαδή πολλά περιστατικά σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη, Κηφισιά, Ηλιούπολη, Αγία Παρασκευή και Χολαργό όπου οι διασώστες μετέφεραν τα φορεία με τους ασθενείς μέσα στο χιόνι επειδή το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να προσεγγίσει.

Η κατάσταση μάλιστα δεν έχει βελτιωθεί όπου οι δρόμοι παραμένουν καλυμμένοι από τον πάγο, με αποτέλεσμα η μάχη στα χιόνια να συνεχίζεται πέντε ημέρες μετά.

Έκκληση αποφυγής μετακινήσεων από το ΕΚΑΒ

Σημειώνεται πως το ΕΚΑΒ την Τετάρτη απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Η ανακοίνωση:

«Λόγω του αυξημένου παγετού που σημειώνεται σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής αλλά και άλλων νομών της χώρας, συνεπεία των σφοδρών χιονοπτώσεων της κακοκαιρίας «Ελπίς», απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Λόγω του έντονου παγετού ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές αλλά και νυκτερινές ώρες είναι αυξημένος ο κίνδυνος πτώσεων και πρόκλησης καταγμάτων, που ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαρά.

Οι απαραίτητες μετακινήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ με την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολισθηρότητα του πεζοδρομίου – οδοστρώματος (σύντομες προληπτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις με παγετό, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του ΕΚΑΒ: https://www.ekab.gr/odigies/iatrikes-odigies/pagetos/).

Ήδη στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καταγράφεται ΑΥΞΗΣΗ του αριθμού των περιστατικών καταγμάτων τα οποία και αντιμετωπίζονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Επισημαίνεται ότι λόγω και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν είναι πολύ σημαντικό να γίνεται του 166 για συνδρομή ασθενοφόρου ΜΟΝΟ για επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής στον πλησιέστερο εφημερεύοντα Υγειονομικό Σχηματισμό.

Οι διασώστες, οι νοσηλευτές και οι ιατροί του ΕΚΑΒ εξακολουθούν να βρίσκονται σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν, σε συνεργασία -λόγω των ειδικών συνθηκών- με τις δυνάμεις των κατά τόπους θεσμικών φορέων (Περιφέρειες και Δήμους), του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, στις κλήσεις των πολιτών που χρήζουν επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αλλά και διακομιδής στον πλησιέστερο Υγειονομικό Σχηματισμό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.