ΕΛΛΑΔΑ

Αφόρητη η κατάσταση από τις συχνές καύσεις ελαστικών στον Ασπρόπυργο - Η καταγγελία πολίτη

Αφόρητη η κατάσταση από τις συχνές καύσεις ελαστικών στον Ασπρόπυργο - Η καταγγελία πολίτη

Ασπρόπυργος: Μια αφόρητη κατάσταση από τις συχνές καύσεις ελαστικών στον Ασπρόπυργο περιγράφει στο DEBATER κάτοικος της περιοχής.

Ο Νίκος, που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, καταγγέλει ότι ο Ασπρόπυργος έχει “καταντήσει μια βιομηχανική περιοχή. Ανεξαρτήτως της χωματερής. Έχει γίνει η πίσω πόρτα της Αττικής. Ούτε έλεγχος υπάρχει και απλά υπάρχει άβατο στους καταυλισμούς. Και ελάτε να δείτε κάθε ημέρα που πηγαινοέρχονται με τα Datsun με υλικά που τα πάνε για κάψιμο και λιώσιμο. Δεν αντέχουμε πλέον αυτή την κατάσταση. Η χωματερή μάλιστα πάει να εξαπλωθεί περεταίρω στην πλαγιά…”, λέει.

Την κατάσταση σχολίασε στο DEBATER ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

“Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει κληθεί για φωτιές εν υπαίθρω στην περιοχή του Ασπρόπυργου περί τις 120 φορές από 1η Μαΐου. Αφορούν πυρκαγιές σε διάφορα ελαστικά, για να πάρουμε από εκεί τα υλικά τα οποία αφορούν τα μέταλλα, τον χαλκό. Γενικά είναι ένας αριθμός που αντιμετωπίζουμε σε μέσο όρο κάθε χρόνο στην περιοχή αυτή. Έχει φορές που μέσα στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, έχουν υπάρξει και αναφορές για κάποιες μεμονωμένες επιθέσεις με πέτρες σε οχήματα μας σε κάποιους καταυλισμούς, χωρίς να είναι γενικευμένα περιστατικά”, αναφέρει.

Όλες αυτές οι καύσεις ελαστικών έχουν όμως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, όπως εξηγεί ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης στο DEBATER.

“Οι καύσεις ελαστικών έχει βραχυχρόνιες επιπτώσεις διότι μπορεί σε μεγάλη συγκέντρωση τα προϊόντα της καύσης αυτής να προκαλέσουν συμπτώματα όπως: βήχα, δύσπνοια και δυσφορία αναπνευστική. Κυρίως σε ανθρώπους που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια. Αυτοί οι άνθρωποι όταν εισπνεύσουν οποιαδήποτε μορφή ρύπων στον αέρα που αναπνέουν. Οπωσδήποτε εμφανίζουν συμπτώματα. Όσο πιο μεγάλη η ρύπανση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αυτός“.

Πρέπει να γίνουν μετρήσεις στο σημείο για να δούμε πόσο είναι ο βαθμός και η έκταση της ρύπανσης. Να προσδιοριστεί και ο εκτιθέμενος πληθυσμός αριθμητικά πόσος είναι. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να δούμε τι διάσταση του προβλήματος το οποίο θα μας διευκολύνει στη λήψη αυστηρών η πάρα πολύ αυστηρών μέτρων του φαινομένου“, αναλύει.

Ο πολίτης μπορεί και να μην μυρίζει κάτι, αλλά η ατμόσφαιρα να είναι επιβαρυμένη από την καύση αυτών των υλικών“.

Το καλύτερο σενάριο είναι αυτή η ρύπανση να μην είναι αυξημένου επιπέδου και να είναι παροδική. Η οποία με το φύσημα ενός ανέμου να διαλύεται και να σκορπίζεται και να μην ενοχλεί τον πληθυσμό. Το χειρότερο σενάριο είναι, να είναι μια μόνιμη και υψηλού επιπέδου και μεγάλης έκτασης ατμοσφαιρικής ρύπανση που προέρχεται από καύση ελαστικών και άλλων ειδών που επιβάλει λήψη αυστηρών μέτρων.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο πλανήτης τον 21ο αιώνα. Είναι μια πτυχή του μεγάλου περιβαλλοντικού προβλήματος που μαστίζει την ανθρωπότητα.

Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε σε καλό επίπεδο”, καταλήγει ο κύριος Μπεχράκης.

Πηγή: Debater.gr