ΕΘΝΙΚΑ

«Ασπίδα» πάνω από το Αιγαίο - Το σχέδιο για να τελειώσει το... πάρτι των Bayraktar στο Αρχιπέλαγος

«Ασπίδα» πάνω από το Αιγαίο - Το σχέδιο για να τελειώσει το... πάρτι των Bayraktar στο Αρχιπέλαγος
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε στείλει το λακωνικό μήνυμα ότι σύντομα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει
AP

Εκτιμάται ότι επιδίωξη της Αθήνας θα ήταν να αντιληφθεί η Άγκυρα ότι το... «πάρτι» των τουρκικών Bayraktar στο Αιγαίο σταματάει στην πράξη, και όχι μέσω ανακοινώσεων.

Tο ελληνικό Πεντάγωνο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που καθημερινά και συστηματικά πλέον προχωρούν σε δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα τα UAVs και έπειτα θα μπορεί να τα «τυφλώνει», ακόμη και να παρεμβαίνει στο λογισμικό τους. Στόχος είναι δηλαδή τα εχθρικά UAVs να εκτρέπονται της πορείας τους προτού καν εισέλθουν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας. Το καθημερινό «δελτίο» του ΓΕΕΘΑ με τις παραβιάσεις δείχνει πως το σύστημα αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Κι αυτό διότι τα τουρκικά μη επανδρωμένα συνεχίζουν να προχωρούν σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων αλλά και υπερπτήσεων. Οι Έλληνες επιτελείς και το υπουργείο Άμυνας πάντως κινούνται πολύ προσεκτικά - αφού πρόκειται για ζήτημα άμυνας και εθνικής ασφάλειας - και πολύ σωστά δεν ανακοινώνουν τίποτα πρόωρα. Εκτιμάται, αναφέρουν «Τα Νέα», ότι επιδίωξη της Αθήνας θα ήταν να αντιληφθεί η Άγκυρα ότι το... «πάρτι» των τουρκικών Bayraktar στο Αιγαίο σταματάει στην πράξη, και όχι μέσω ανακοινώσεων.

Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο στο «Πεντάγωνο» είναι σφίγγες σε ό,τι αφορά το σύστημα που θα βάζει φρένο στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Το μόνο που τονίζεται είναι ότι σ' αυτό το ζήτημα «κινούμαστε πολύ αποτελεσματικά».

Εξάλλου, η απόκτηση ενός αξιόπιστου συστήματος έχει αρχίσει να μελετάται εδώ και περίπου έναν χρόνο. Κι αυτό διότι περίπου τότε η Τουρκία άρχισε να χρησιμοποιεί συστηματικά τα μη επανδρωμένα της - και στο πλαίσιο ενός ψυχολογικού πολέμου - στο Αιγαίο, με εντολές να παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας και να προβαίνουν και σε υπερπτήσεις. Ήδη από την αρχή της νέας χρονιάς, όπως έχουν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ», η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε στείλει το λακωνικό μήνυμα ότι σύντομα η Ελλάδα θα απαντήσει όπως πρέπει.

Στους μήνες που έχουν προηγηθεί δηλαδή έχει γίνει μία μελέτη και προετοιμασία για την απόκτηση και εγκατάσταση ενός συστήματος anti-UAVs.

Τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει παρουσίαση στο ΓΕΕΘΑ τέτοιων συστημάτων από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Γαλλίας στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας. Ένα από τα συστήματα που έχουν επίσης εξεταστεί και έχουν ξεχωρίσει είναι και το ισραηλινό (Iron Dome και Drone Dome). Δεν θα πρέπει να λησμονείται εξάλλου ότι τις δυνατότητες αυτού του συστήματος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον περασμένο Ιούνιο κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Είχε επισκεφτεί τότε τη βάση Palmachim και είχε ενημερωθεί και για τα συστήματα αεράμυνας Iron Dome, David's Sling και Arrow 3. Ίσως έχει μάλιστα ξεχωριστή σημασία ότι ο στρατηγός Φλώρος επισκέφθηκε και μία πυροβολαρχία του Iron Dome και ενημερώθηκε για τον τρόπο ανάπτυξής της, τη λειτουργία και την υποστήριξή της. Αλλά και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ είχε ενημερωθεί για τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων. Αυτά τα δύο έξυπνα συστήματα που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν ακόμη και σμήνη από τουρκικά drones είχαν παρουσιαστεί από τους Ισραηλινούς και στην ελληνική αμυντική έκθεση DEFEA 21, το περσινό καλοκαίρι.

To Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) είναι δοκιμασμένο στη μάχη με πάνω από 2.000 αναχαιτίσεις και ποσοστό επιτυχίας πάνω από 90%. Οι Ισραηλινοί το χρησιμοποιούν κυρίως για προστασία των αστικών περιοχών από πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Το Ισραήλ διαθέτει συστήματα σε περίπου 10 σημεία στη χώρα, καθένα από τα οποία διαθέτει 3-4 εκτοξευτές που μπορούν να εκτοξεύσουν περί τους 20 πυραύλους. Είναι αντιπυραυλικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει πυραύλους, βλήματα κάθε είδους, όπως όλμους, ρουκέτες αλλά και drones.

Σε ό,τι αφορά το Drone Dome, η λειτουργία του επικεντρώνεται αποκλειστικά στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είναι ένα σύστημα αντίμετρων στα drones. Έχει τη δυνατότητα χάρη στα ραντάρ (360 μοιρών) του να εντοπίζει εγκαίρως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να ειδοποιεί ταχύτατα την αεράμυνα. Αμέσως ο Θόλος «τυφλώνει» τα εχθρικά drones. Προκαλεί παρεμβολές και διακόπτει την επικοινωνία τους με τους επίγειους σταθμούς. Τα θέτει ουσιαστικά εκτός μάχης. Μάλιστα στην έκθεση DΕFΕΑ είχε παρουσιαστεί ένα σενάριο για θωράκιση των ελληνικών συνόρων με εγκατάσταση 5 τέτοιων Drone Domes από τον Βορρά έως τον Νότο.

Και στην Κύπρο

Στην τελική ευθεία για την αγορά συστήματος που αποσκoπεί στην εξουδετέρωσα μη επανδρωμένων αεροσκαφών βρίσκεται και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία ολοκληρώνει προσεχώς τις συζητήσεις της με ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες προς την κατεύθυνση αυτή. Τον σχεδιασμό της Λευκωσίας έχει ήδη γνωστοποιήσει ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, στο πλαίσιο της αμυντικής θωράκισης της νήσου, συνδέοντας μάλιστα την κίνηση και με τα σχέδια της Άγκυρας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών στο Λευκόνοικο.