ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Μάκρη: «Ξυρίζουν» το δάσος και παίρνουν τα δέντρα για καυσόξυλα

Νέα Μάκρη: Ξυρίζουν το δάσος και τα πουλάνε τα δέντρα για καυσόξυλα
Το φαινόμενο έχει θέσει τα δασαρχεία σε κατάσταση συναγερμού.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λαθροϋλοτομία στα δάση της Ελλάδας, με μεγάλο αριθμό δέντρων, ακόμη και πολυετών δρυών, να γίνονται καυσόξυλα.

Όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα και η θερμοκρασία πέφτει ακόμα περισσότερο, πληθαίνουν οι καταγγελίες για παράνομες εκκοπές με σκοπό την παραγωγή καυσόξυλων. Μάλιστα το φαινόμενο έχει θέσει τα δασαρχεία σε κατάσταση συναγερμού.

Η παράνομη υλοτομία καταστρέφει το φυσικό πλούτο της χώρας, ωστόσο ορισμένοι φαίνεται να το αγνοούν. Το φως της δημοσιότητας βλέπει ένα περιστατικό από δασική έκταση στη Νέα Μάκρη που κάποιοι πολίτες προκειμένου να εφοδιαστούν με ξύλα για τον χειμώνα πήραν αλυσοπρίονα και τα εξαφάνισαν. Στο σημείο έχουν απομείνει μόνο κομμένοι κορμοί δέντρων.

«Βλέπουμε γύρω στους 30 κορμούς, αυτά κόπηκαν σε δυο βράδια, για να γίνουν καυσόξυλα. Τα έκοψαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτά γίνονται απόγευμα ή νύχτα γιατί η φύλαξη είναι ελλιπείς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους πιάσουμε επ’ αυτοφώρω. Δεν θα σταματήσει εδώ, θα έχουμε συνέχεια, η ανάγκη για θέρμανση τους οδηγεί να κάνουν αυτές τις παραβάσεις», ανέφερε κάτοικος της περιοχής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ενόψει του χειμώνα, οι δασάρχες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μεγάλης έντασης της λαθροϋλοτομίας και ζητούν τη βοήθεια της πολιτείας για τον έλεγχο και την καταγγελία τέτοιων κρουσμάτων.

Στα καυσόξυλα στρέφονται για ακόμη μια χρόνια οι καταναλωτές

Μπροστά στην ενεργειακή κρίση που βγάζει εκτός προϋπολογισμού τα νοικοκυριά, οι πολίτες αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης εν όψει του δύσκολου χειμώνα. Όσο ο καιρός κρυώνει όλο και περισσότεροι καταναλωτές σκέφτονται πως θα ζεστάνουν τα σπίτια τους φέτος. Πολλοί από αυτούς στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανσή τους και μια από τις πλέον δημοφιλείς είναι τα καυσόξυλα, τα οποία σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb.gr έχουν αύξηση στην τιμή.

Όπως ανέφερε στην κάμερα του Newsbomb.gr ιδιοκτήτης καταστήματος καυσόξυλων στις Αχαρνές, σημαντική μερίδα καταναλωτών στρέφεται στα ξύλα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι τιμές σε καυσόξυλα αυτήν την περίοδο κυμαίνονται από 100 έως 150 ευρώ το κυβικό ανάλογα το είδος.

«Στα ξύλα υπάρχει μια αύξηση της τάξης των 30-40% αναλόγως το είδος. Αύξηση σημειώνεται και στα πέλλετ, η τιμή έχει ανέβει πολύ και δεν συμφέρει καθόλου», είπε αρχικά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος κ. Νικόλας Παπαδημητρίου.

«Οι ποσότητες ξύλων που παίρνει ο κόσμος είναι μεγαλύτερες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις ελλείψεις ο ίδιος ανέφερε ότι «ήδη παρατηρούνται και κυρίως στην ελιά» ενώ εξήγησε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων που παρατηρείται προκαλείται σε μεγάλο βαθμό λόγω του φραγμού στις εξαγωγές ξυλείας που έχουν βάλει οι Βούλγαροι έμποροι.

Οι τιμές αυτή τη στιγμή στην Αττική (σ.σ. αναλογα με την περιοχή) διαμορφώνεται ως εξής:

  • πεύκο 100-120
  • ελιά από 140 - 160
  • δρύς 140 -150
  • οξιά 135-150

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές - Πού θα φτάσει η τιμή τους

To πρωί της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος έδωσε οδηγίες προς τους καταναλωτές για το πώς θα πρέπει να κάνουν παραγγελίες ξύλων τον φετινό χειμώνα.

«Αν και έχουμε να συνηθίσει να παραγγέλνουμε με βάρος (τόνος), ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι με όγκο (κυβικό μέτρο) κι αυτό για να προστατευθεί ο καταναλωτής καθώς το ξύλο έχει διαφορετικό βάρος αν έχει υγρασία και διαφορετικό αν είναι στεγνό», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Καλό θα ήταν να είμαστε παρόντες στο μαγαζί όταν παραγγέλνουμε ξύλα για να είμαστε σίγουροι για το τι θα παραλάβουμε και πώς, καθώς είναι διαφορετική η ποσότητα αν το κυβικό μέτρο περιλαμβάνει ξύλα στοιβαγμένο ή χύδην», πρόσθεσε.

«Τα ξύλα έχουν διαφορετική τιμή ανάλογα με το είδος τους γιατί για παράδειγμα το πεύκο καίγεται πολύ γρήγορα και δεν προσφέρει την ίδια θερμότητα σε διάρκεια», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Σε αντίθεση όμως με τα ξύλα η παραγγελία για το πέλλετ γίνεται με βάση το βάρος κι όχι τον όγκο.

Αισχροκέρδεια στα καυσόξυλα - Στα ύψη η τιμή τους, λόγω τεχνητών ελλείψεων

Το ξύλο είναι ένα προϊόν το οποίο για πάνω από δέκα χρόνια είχε διαμορφωθεί σε μια σταθερή χαμηλή τιμή και αυξήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις.

Ωστόσο, όπως φαίνεται επιτήδειοι έχουν στήσει ένα άτυπο καρτέλ, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη του κόσμου, και με τεχνάσματα διατηρούν τις ήδη αυξημένες τιμές πολύ υψηλότερες από το κανονικό!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακκελαράκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το «καρτέλ» που έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων ορισμένοι Έλληνες έμποροι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση, εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες των καυσίμων.

Έτσι στην Αθήνα η τιμή έχει φτάσει να πουλιέται ο τόνος στα 130 - 150 ευρώ!

Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαράκης, «η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων. Στην Αθήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή από 130-150 ευρώ ενώ πέρυ η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 100-130 ευρώ».

xila.jpg
«Φωτιά» οι τιμές στα καυσόξυλα.Intime news / Φωτογραφία αρχείου

«Οι εξαγωγές σταμάτησαν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πηγή των ξύλων όπως η Βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.

Ο κ Σακελλαράκης εξήγησε τη «διαδρομή» που κάνουν τα ξύλα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή: «Το Δασαρχείο κόβει ορισμένα κυβικά ξύλων τα οποία πρέπει να κοπούν, κρατά τη δική του προμήθεια, τα δίνει στο κράτος και μετά μέσω δημοπρασίας τα αγοράζουν έμποροι και τα δίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά τις αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν και στα μεταφορικά που εμείς πληρώνουμε, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει».

Με τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος ειδικά στο ζήτημα της θέρμανσης.Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Ο ίδιος έκανε λόγος και για ορισμένους εμπόρους οι οποίοι «χτυπούν» καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες ξυλείας με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε υψηλές τιμές.

Αυτοί οι έμποροι δίνουν τα ξύλα αυτά κυρίως σε τοπικές κοινωνίες γιαυτό και παρατηρείται έλλειψη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Η αισχροκέρδεια αυτή αναμένεται να επιφέρει την παρέμβαση του υπουργείου:

Δείτε το ρεπορτάζ για τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στα ξύλα:

Η ακρίβεια αυτή οδηγεί και σε πρωτοφανή, θλιβερά φαινόμενα για την κοινωνία μας, με πολίτες να κόβουν παράνομα ξύλα, ξεριζώνοντας ακόμα και ελιές 100 ετών!

Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ, οι φορείς της αγοράς είναι προβληματισμένοι.

Ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση καθώς όπως υποστηρίζουν «σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν».

Ο κ. Σακελλαράκης υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βούληση να αισχροκερδήσουν».

Δείτε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί συμβουλές για να αγοράσετε φθηνά καυσόξυλα:

Σχετικές ειδήσεις