ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν οι επιστροφές φόρου και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Αρχίζουν οι επιστροφές φόρου και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Σε «αγώνα δρόμου» ώστε τις επόμενες 12 ημέρες να αποπληρωθούν οφειλές σε ιδιώτες ύψους 2 δισ. ευρώ έχει επιδοθεί η κυβέρνηση.

Πέρα από το 1,1 δισ. ευρώ που δόθηκε χθες στους αγρότες (χρήματα που δεν προέρχονται από τη δόση των 34 δισ. ευρώ) μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί λίστα με όσους χρωστά το Δημόσιο έτσι ώστε να αποφασιστεί ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι έφοροι των μεγάλων ΔΟΥ έλαβαν εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν τα χρωστούμενα από το κράτος. Πρόκειται για βεβαιωμένους φόρους 738 εκατ. ευρώ.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 150.000 νοικοκυριά - δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι θα διατεθούν συνολικά 4 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι με τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που έχουν υποβάλει.

Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογισθεί σε 150 εκατ. ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.