ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνες για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Έρευνες για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό μελών κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Ιταλία, μέσω των ακτών της Αχαΐας και της Ηλείας.

Έχει συλληφθεί ήδη ένας 32χρονος Ελληνας, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον ακόμη δύο άτομα που μετέφεραν με φορτηγό 12 αφγανούς και 11 πακιστανούς μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε αγροτική περιοχή της δυτικής Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων ήταν και έναν νήπιο με τον πατέρα του, θα ξεκινούσαν το ταξίδι τους προς την Ιταλία με ένα μικρό σκάφος, αλλά λόγω μηχανικής βλάβης αυτό ακινητοποιήθηκε κοντά στην ακτή Γιαννισκάρι.

Οπως εκτιμούν αξιωματικοί της Αστυνομίας, τα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αιτωλοακαρνανία μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πάλαιρο, οδηγούν τα κυκλώματα διακίνησης στην αναζήτηση άλλων θαλάσσιων διαδρομών. Έτσι φαίνεται ότι επιλέγουν τις ακτές της δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, όπου το χειμώνα είναι σχεδόν ερημικές και οι έλεγχοι δεν είναι εντατικοί. Στην συνέχεια μέλη των κυκλωμάτων κλέβουν κάποιο μικρό σκάφος από αλιευτικό καταφύγιο ή όρμο, επιβιβάζουν σε αυτό τους μετανάστες και ξεκινούν το ταξίδι προς τις ακτές της Ιταλίας Ωστόσο, επειδή το ταξίδι δεν είναι εύκολο, εκτιμάται ότι κάποια στιγμή οι μετανάστες μετεπιβιβάζονται σε μεγαλύτερο σκάφος.

Κάτι ανάλογο επιχειρήθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών, και στην περίπτωση των μεταναστών, που εντοπίστηκαν στην αγροτική περιοχή της δυτικής Αχαΐας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό με τους μετανάστες είχε ξεκινήσει από περιοχή της Αττικής με προορισμό ακτή της δυτικής Αχαΐας. Όταν το φορτηγό έφθασε κοντά στην παραλιακή περιοχή της Καλόγριας, ένας εκ των δραστών έκλεψε σκάφος με σκοπό να επιβιβαστούν σε αυτό οι μετανάστες και να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία. Όμως, το σκάφος ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα οι δύο από τους δράστες να ειδοποιηθούν και να διαφύγουν. Όταν οι αστυνομικοί έφθασαν στην περιοχή συνέλαβαν τους 23 μετανάστες και τον 32χρονο, ενώ το σκάφος βρέθηκε κοντά στην παραλιακή περιοχή Γιαννισκάρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους αφγανούς μετανάστες ήταν ένας πατέρας με τον τρίχρονο γιο του και εκκρεμεί η επιστροφή τους στην χώρα τους, μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Επίσης πέντε από τους αφγανούς μετανάστες βρίσκονται στην Ελλάδα υπό το καθεστώς χρονικής προθεσμίας για να φύγουν από την χώρα, ενώ για τους επτά από τους πακιστανούς μετανάστες εκκρεμεί η αίτησή τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ρoή Ειδήσεων