ΕΛΛΑΔΑ

Δεν φαντάζεστε τι κλέβουν στη Θεσσαλονίκη

Δεν φαντάζεστε τι κλέβουν στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρές διαστάσεις έχουν λάβει οι κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών στο δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ, ταυτόχρονα, ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την εκδήλωση πυρκαγιάς από τις αυτοσχέδιες αποθήκες, σε κατοικημένες περιοχές (υπόγεια ή ημι-ισόγεια) ή σε εγκαταλελειμμένα οικόπεδα και σπίτια εντός του αστικού ιστού, στις οποίες μεταφέρονται κλεμμένα ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν από τον αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του κεντρικού δήμου Θανάση Παππά, στο περιθώριο ημερίδας για το πρόγραμμα «Ανακύκλωση, Τοπική Ανάπτυξη και Απασχόληση στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, οι κλοπές στους μπλε κάδους ανακύκλωσης «αγγίζουν» το 10%, γεγονός που σημαίνει ότι, ένας στους δέκα τόνους από τους μπλε κάδους καταλήγει σε παράνομες αποθήκες εντός της πόλης. Όπως είπε ο κ. Παππάς, «φτάσαμε πλέον μέσα από τους μπλε κάδους να συγκεντρώνουμε ανακυκλώσιμα 50-55 τόνους την ημέρα», όμως, «υπολογίσαμε ότι το 10% των ανακυκλώσιμων, φεύγουν μ' αυτό τον παραβατικό τρόπο (τις κλοπές)».

images 8

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, πέρα από την παραβατική συμπεριφορά και την άθλια εικόνα να κλέβουν ορισμένοι από τους μπλε κάδους των σκουπιδιών υπάρχει μια σειρά από κινδύνους, όπως η δημιουργία εστιών ρύπανσης, τις οποίες ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τρώγλες, μέσα στις οποίες αποθηκεύονται και εύφλεκτα υλικά.

«Σκεφτείτε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς. Μιλάμε για κατοικημένες περιοχές εντός των οποίων αποθηκεύονται ανακυκλώσιμα υλικά σε υπόγεια, ισόγεια, εγκαταλειμμένα σπίτια και οικόπεδα. Ειδικά στην Άνω Πόλη», περιοχή από την οποία ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από περίπου δύο εβδομάδες εκδηλώθηκε μια τέτοια πυρκαγιά στην περιοχή της Άνω Πόλης, χωρίς να επεκταθεί, όμως, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί στο επόμενο περιστατικό.

Σε συνεργασία με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, την Εισαγγελία και τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής, ο δήμος έκανε ήδη πέντε εξορμήσεις σε επιλεγμένες περιοχές για να εντοπίσει τους παραβάτες και τις παράνομες, αυτοσχέδιες αποθήκες στο πολεοδομικό συγκρότημα και θα συνεχίσει την προσπάθεια, πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Για τις κλοπές των ανακυκλώσιμων υλικών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι, “ενώ η ανακύκλωση πηγαίνει με καλούς ρυθμούς στο Δήμο, το αρνητικό είναι οι κλοπές στους κάδους των ανακυκλώσιμων υλικών. Είμαστε σε συνεργασία με την αστυνομία και τους αρμόδιους φορείς για να το αντιμετωπίσουμε».