ΕΛΛΑΔΑ

Το έθιμο του «Καδή» αναβίωσε στη Σάμο (photos)

Το έθιμο του «Καδή» αναβίωσε στη Σάμο (photos)

Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας προέρχεται το έθιμο του «Καδή», το οποίο αναβιώνει την Κυριακή των Αποκριών σε χωριά της Σάμου

Ο Καδής είναι ο Τούρκος δικαστής που εισπράττει φόρους και πρόστιμα και κάθε άλλο παρά καλοδεχούμενος είναι απο τους πολίτες. Το έθιμο αναβίωνε αρχικά την Καθαρά Δευτέρα και στη συνέχεια καθιερώθηκε την τελευταία Κυριακή των Αποκριών.

kadissamos3

Σύμφωνα με την αναπαράσταση, ο Καδής μπαίνει στο χωριό καβάλα ανάποδα σε ένα γαιδουράκι, συνοδεύομενος και απο άλλους μεταμφιεσμένους.

kadissamos4


Οι κάτοικοι τον υποδέχονται μάλλον...θερμά πετώντας του αντικείμενα και λαχανικά.

kadissamos2


Στη συνέχεια, στην κεντρική πλατεία του χωριού «δικάζει» τους κατοίκους με αστείες δικαιολογίες και επιβάλλει ...πρόστιμα που προκαλούν πολλά γέλια στους συμμετέχοντες στο δρώμενο. Ακολουθεί γλέντι με σαμιώτικο κρασί και κεράσματα.

Τα χωριά που παλιότερα «πρωταγωνιστούσαν» στο έθιμο αυτό ήταν τα Κουμέικα και οι Σπαθαραίοι. Σήμερα, αναβιώνει σε πολλά χωριά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των αποκριάτικων εθίμων στη Σάμο.

kadissamos7

Οι φωτογραφίες είναι απο την αναβίωση του Καδή στο χωριό Σπαθαραίοι, χθες Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015, και προέρχονται από το samosbook.blogspot.gr

Σχετικές ειδήσεις