ΕΛΛΑΔΑ

Αναβλήθηκε και πάλι εν μέσω διαμαρτυριών ο διάλογος για την Παιδεία (photo)

Αναβλήθηκε και πάλι εν μέσω διαμαρτυριών ο διάλογος για την Παιδεία (photo)

Δεν κατάφερε να ξεκινήσει ούτε αυτή τη φορά ο εθνικός δημόσιος διάλογος για την Παιδεία με εκδήλωση που θα πραγματοποιούταν αυτή τη φορά στην Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας, αφού στην είσοδο του κτιρίου είχαν συγκεντρωθεί με πανό και συνθήματα φοιτητές και εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν για τον «προσχηματικό» χαρακτήρα του εθνικού διαλόγου αναφέροντας στην ανακοίνωση του συντονιστικού αναπληρωτών-αδιόριστων εκπαιδευτικών, πως στόχος ήταν «να σπάσει το κλίμα αποδοχής και νομιμοποίησης που επιδιώκει να καλλιεργήσει το υπουργείο Παιδείας» και παράλληλα επισημαίνεται η άρνηση τους να συμμετέχουν στον διάλογο «την ίδια ώρα που η αγωνία χιλιάδων ανέργων συναδέλφων μας αντιμετωπίζεται ως πρόσφορο έδαφος για κάλπικες υποσχέσεις μόνιμων διορισμών, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνεται αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για όλο το 2016».

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την απόφαση ακύρωσης της σημερινής εκδήλωσης και σε έντονο ύφος, γίνεται λόγος για «ολιγομελείς ομάδες» που «εμποδίζουν βίαια» τη διεξαγωγή του διαλόγου. Ακόμη, η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου αναφέρει:

«Ο διάλογος για την παιδεία θα διεξαχθεί, ανοίγοντας όλα τα μικρόφωνα σ' αυτούς που νοιάζονται για το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά του, θα καταλήξει σε πορίσματα και σύντομα θα αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες για την αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη Βουλή, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θα επιμείνουμε. Είναι δημοκρατική αξίωση. Ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή, στα σχολεία, στις γειτονιές. Θα γίνει με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των νέων, με ενεργό το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να εμπλέξουν την εκπαίδευση στην πολιτική αντιπαράθεση. Η συνεννόηση για την Παιδεία είναι αναγκαία».