ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση αεροσκάφους: Ο Επισμηναγός Νικόλας Βασιλείου «χάθηκε» για λίγα δευτερόλεπτα

Πτώση αεροσκάφους: Ο Επισμηναγός Νικόλας Βασιλείου «χάθηκε» για λίγα δευτερόλεπτα

Θρήνος και πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το χαμό του Επισμηναγού Νικόλα Βασιλείου, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αεροσκάφος T-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε νωρίς το πρωί της Τρίτης σε ορεινή δασική περιοχή στη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση για τη νέα τραγωδία που έπληξε την Πολεμική Αεροπορία.

Ο Επισμηναγός Βασιλείου, πατέρας δύο παιδιών, επανεκπαίδευε τον συγκυβερνήτη σε μια πολύ δύσκολη και απαιτητική άσκηση, που ονομάζεται περιδίνηση. Πρόκειται για μια άσκηση κατά την οποία οι πιλότοι μαθαίνουν να επαναφέρουν σε πτήση ένα αεροσκάφος που έχει βγει εκτός ελέγχου και στροβιλίζεται προς το έδαφος ανεξέλεγκτο.

Αν το αεροσκάφος δεν επανέρχεται σε πτήσιμη κατάσταση, κανονικά, οι πιλότοι πρέπει να το εγκαταλείψουν το αργότερο σε ύψος 10.000 ποδών. Ακριβώς αυτός έπραξε σήμερα ο συγκυβερνήτης, ο οποίος το εγκατέλειψε γύρω στα 2 με 3.000 πόδια ύψος. Ο άτυχος Επισμηναγός αν και πολύ έμπειρος, καθώς είχε πάνω από 2.500 πτήσης στο ενεργητικό του, δεν έκανε το ίδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αναφέρθηκε βλάβη στον ασύρματο...

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό της συντριβής

«Χάθηκε» για λίγα δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Star, o άτυχος πιλότος έχασε τη ζωή του για λίγα μόνο δευτερόλεπτα έχασε τη ζωή του, καθώς αν είχε τραβήξει λίγο νωρίτερα τη χειρολαβή θα είχε προλάβει να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και τώρα θα ήταν ζωντανός.

Εξαιρετικά σπάνιο το σημερινό δυστύχημα

Όπως αναφέρει το STAR είναι εξαιρετικά σπάνιο σε ένα ατύχημα διθέσιου αεροσκάφους να σώζεται ο ένας πιλότος και να χάνεται ο άλλος.

Τι συνέβη σήμερα;

Τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια: Είτε ο Κυβερνήτης δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, είτε εκτινάχθηκε σε πολύ χαμηλό ύψος, με κλίση και δεν πρόλαβε να ανοίξει το αλεξίπτωτο, είτε αυτό δεν άνοιξε λόγω βλάβης.

Τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία

Πολύ δύσκολη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία, χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι θα κηρυχθεί τριήμερο πένθος στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι οι δύο πιλότοι ήταν έμπειροι, ενώ η άσκηση κατά τη διάρκεια της οποίας συνέβη το δυστύχημα, ήταν πτήση περιδίνησης.

Ο πιλότος, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα, ειδοποίησε από το έδαφος και τον βρήκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο 251 ΓΝΑ, ενώ ο άλλος βρέθηκε εντός του αεροσκάφους.

Σημειώνεται ότι, σε περιπτώσεις που είναι αναγκαία η εγκατάλειψη του αεροσκάφους, πρώτος εκτινάσσεται πάντα ο δεύτερος πιλότος, ο οποίος είναι ο εκπαιδευτής και κάθεται στην πίσω θέση.

Το αεροσκάφος Τ-2 Buckeye

t2 ekpaideytiko copy

Το T-2 Buckeye είναι αμερικανικής κατασκευής, δικινητήριο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Η προμήθεια 40 εκπαιδευτικών αυτού του τύπου το 1976 αναμόρφωσε ριζικά το σύστημα αεροπορικής εκπαίδευσης. Οι δυνατότητες του νέου εκπαιδευτικού στην προκεχωρημένη εκπαίδευση και στην εκπαίδευση όπλων δεν μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές των Τ-33 που αντικατέστησαν.

Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

Φέρει τρίχρωμη παραλλαγή πράσινου, καφέ και άσπρου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά - Επιδόσεις Τ-2 Buckeye

  • Πλήρωμα: 2 (εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος)
  • Κινητήρες: 2 J-85-GE-4Α/ Ώση: 2.950 λίβρες έκαστος
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 11.6μ
  • Μήκος: 11.8μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 840 km/h ή 0.85 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 13.800μ. ή 45.200 πόδια