ΕΛΛΑΔΑ

Διαδοχικές συλλήψεις για Φοροδιαφυγή

Διαδοχικές συλλήψεις για Φοροδιαφυγή

Στο μάτι του ΣΔΟΕ έχουν μπει αρκετοί μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν υπέρογκα ποσά στο Δημόσιο.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχει προχωρήσει σε νέες συλλήψεις, με τη διαδικασία του αυτόφωρου, για συνολικές οφειλές ΦΠΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, πάνω από 1.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στα χέρια της αστυνομίας βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο επιχειρηματίας Κυριάκος Οικονόμου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου, για μη καταβολή οφειλών από ΦΠΑ, από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ύψους 258.000 ευρώ και μη απόδοση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ύψους 491.000 ευρώ.

«Χειροπέδες» φόρεσε και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας DΜ ABETE, Κυριάκος Λέκκας, ο οποίος συνελήφθη στην Κόρινθο, για οφειλές ΦΠΑ ύψους 189.000 ευρώ, για την περίοδο από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή στην Κόρινθο συνελήφθη και ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας χαρτοκιβωτίων Κεμερλής και ΣΙΑ ΟΕ, Αριστείδης Κεμερλής, για οφειλές ΦΠΑ 159.000 ευρώ από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη βρέθηκε και ένας 55χρονος κατασκευαστής και εργολήπτης δημοσίων έργων, στη Μεταμόρφωση Αττικής, ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, αστυνομικοί του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ασφάλειας συνέλαβαν ιδιοκτήτη εταιρείας μεταλλικών κατασκευών που εδρεύει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Νίκο Παλάζη, με την κατηγορία ότι είχε εκκρεμείς οφειλές, ύψους 551.668 ευρώ. Ο 53χρονος άνδρας κρατείται στην ασφάλεια και αναμένεται να οδηγηθεί, αύριο, Πέμπτη, στον Εισαγγελέα.

Ελαφρυντικό πτώχευσης σε επιχειρηματία

Εν τω μεταξύ, άλλες δύο περιπτώσεις φοροδιαφυγής έφθασαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τη σύλληψη 66χρονου επιχειρηματία και δύο βενζινοπωλών.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επιχειρηματία, διαχειριστή εταιρίας εισαγωγών - εξαγωγών τροφίμων, για μη καταβολή χρεών, παρ' όλο που η εταιρία έχει πτωχεύσει από το 2002.

Του αναγνώρισε, ωστόσο, το ελαφρυντικό της πτώχευσης, επιβάλλοντάς του ποινή μικρότερη της 3ετίας που προβλέπεται για ανάλογες περιπτώσεις οφειλετών του Δημοσίου.

Εναντίον των δύο πρατηριούχων καυσίμων ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή, καθώς το χρέος τους αφορά μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ, ενώ επιπλέον βαρύνονται με λαθρεμπόριο καυσίμων και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Ύποπτος για ανείσπρακτα πρόστιμα ο Ι. Καπελέρης

Ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος καλείται να δώσει εξηγήσεις ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρης σχετικά με τις καταγγελίες περί ανείσπραχτων προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης θα βρεθεί ενώπιον του αναπληρωτή Οικονομικού Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη προς παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί για την υπόθεση με αφορμή τις καταγγελίες στον Τύπο περί «παραμηχανισμού στο υπουργείο Οικονομικών που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων».