Καθησυχαστικός σχετικά με την απειλή αντιεξουσιαστών ότι έχουν μολύνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης με υδροχλωρικό οξύ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ιωάννης Τσιάλτας.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη (20/12/2017) στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Όπως περιέγραψε ο Ιωάννης Τσιάλτας, μετά την κοινοποίηση της απειλής από την Ελληνική Αστυνομία, «ο απλούστερος τρόπος προστασίας των καταναλωτών είναι η απομάκρυνση των προϊόντων από τα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η απειλή αφορά σε συγκεκριμένες συσκευασίες προϊόντων, οι οποίες πωλούνται μόνο σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιάλτας τόνισε πως όσοι καταναλωτές έχουν αγοράσει ήδη κάποιο από τα προϊόντα είναι ασφαλείς. «Δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει πρόβλημα», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες συνεργάζονται άψογα για την απομάκρυνση των απειλούμενων προϊόντων από τα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η οποία, όπως είπε, έχει ξεκινήσει ήδη από την Τρίτη (19/12/2017).

Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως η «απειλή συνίσταται στο ότι θα βάλουν τα μολυσμένα προϊόντα στα ράφια μόνο στην περίπτωση που δεν απομακρυνθούν από τα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα των συγκεκριμένων εταιρειών».

«Εμείς φροντίζουμε να μην υπάρξουν αυτά τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.

ΕΦΕΤ: Μην αγοράζετε αυτά τα προϊόντα από 20 έως 25 Δεκεμβρίου

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (19/12) ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται συγκεκριμένα προϊόντα, για προληπτικούς λόγους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

«Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για επαπειλούμενη επιμόλυνση τροφίμων, καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους, να μην προμηθευτούν συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται, τι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθευτούν τα παρακάτω προϊόντα, ανεξαρτήτως παρτίδας, για το χρονικό διάστημα, από 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017:

- Μεμονωμένες συσκευασίες «COCA-COLA» σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου.

- Μεμονωμένες συσκευασίες «COCA-COLA LIGHT» σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου.

- Συσκευασίες «Παριζάκι Υφαντής» των 500γρ. και των 350γρ.

- Φρέσκο Γάλα Πλήρες «ΔΕΛΤΑ» του 1 λίτρου σε χάρτινη συσκευασία μπλε χρώματος.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα, να τα απομακρύνουν άμεσα από τον χώρο πώλησης.

Επίσης σημειώνεται, ότι οι εταιρείες οι οποίες διακινούν στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα, έχουν αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζονται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτές στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.

Ο ΕΦΕΤ, που σε κάθε περίπτωση έχει ήδη ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους στις στοχοποιημένες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, διαβεβαιώνει τους Έλληνες καταναλωτές ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους από τέτοια συμβάντα».

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο

Η απειλή των αντιεξουσιαστών

Ο συναγερμός στις Αρχές σήμανε την Τρίτη (19/12) όταν η ομάδα «Μαυροπράσινοι Εμπρηστές» προειδοποίησε ότι έχει δηλητηριάσει με υδροχλωρικό οξύ επώνυμα προϊόντα. Όπως αναφέρουν σε μήνυμα που ανήρτησαν σε γνωστή ιστοσελίδα αντιεξουσιαστικού χώρου, τα συγκεκριμένα προϊόντα αναμένεται να τα επανατοποθετήσουν σε ράφια των σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 24 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, ονομάζουν το σχέδιό τους «Πράσινη Νέμεσις Πράξη 3» και σημειώνουν πως επιλέγουν να κάνουν το συγκεκριμένο «σαμποτάζ», όπως το χαρακτηρίζουν, τις ημέρες των γιορτών που «χιλιάδες κόσμος αφήνει τον καναπέ για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμίζοντας τις κενές υπάρξεις τους με καταναλωτικά σκουπίδια με όμορφα και αστραφτερά περιτυλίγματα».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «όλο αυτό το πανυγήρι (sic) έχει ως θύματα εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα όπου είτε σφάζονται για να φτάσουν στο τραπέζι των ζωντανών/νεκρών, είτε στραγγίζονται μέχρι τελευταίας σταγόνας για να ικανοποιήσουν τις γευστικές ανάγκες τους».

Σημειώνεται ότι πέρυσι, όταν πάλι αντιεξουσιαστές είχαν ανακοινώσει το αντίστοιχο σχέδιό τους, μεγάλες εταιρίες είχαν προβεί σε ανάκληση προϊόντων.

Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο