ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Σε τεντωμένο σχοινί...

Σε τεντωμένο σχοινί...

Ένα βαριά πληγωμένο «αγρίμι» θυμίζει εν πολλοίς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία. Ανοιχτά μέτωπα παντού για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, δείχνει να μην μπορεί να ελέγξει ούτε το εσωτερικό κλίμα, με την οικονομία να καταρρέει και τη δυσφορία των πολιτών να εντείνεται, ούτε το εξωτερικό, με τους Αμερικανούς να του στέλνουν το ένα τελεσίγραφο μετά το άλλο και τους Ευρωπαίους να του γυρίζουν την πλάτη.

Είναι πλέον βέβαιο ότι ούτε τα κιτς σόου του στην Αγία Σοφία, ούτε η προβολή εθνικό - πατριωτικών βίντεο με στρατιωτικές ασκήσεις, μπορούν να τον διασώσουν πολιτικά.

Το θέαμα ουδέποτε μπόρεσε να αντικαταστήσει για μεγάλο διάστημα τον... άρτο!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η γειτονική χώρα θα προσπαθήσει να δείξει σε φίλους και συμμάχους ότι δεν είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα. Ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΝΑ Μεσόγειο.

Πόσο ακριβές μπορεί όμως να είναι αυτό;

Οι εναγκαλισμοί Δένδια - Τσαβούσογλου χθες στην σκιά της Ακρόπολης σημαίνουν το τέλος μιας μακράς περιόδου έντασης σε Αιγαίο και Θράκη; Αυτό θα φανεί μόνο μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και όχι από λόγια ή εικόνες για τα διεθνή ΜΜΕ.

Η εμμονή του Τούρκου υπουργού εξωτερικών στην ρητορική περί δήθεν «τουρκικής μειονότητας», η επιμονή Ερντογαν για δυο κράτη στην Κύπρο και νομιμοποίηση της εισβολής και το Τούρκο-λυβικο μνημόνιο, είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως έχει την ευκαιρία να δείξει ότι αλλάζει στάση.

Στα μέσα Ιουνίου θα έχει δυο σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ: Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη - ραντεβού που αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα στις επαφές Τσαβούσογλου στην Αθήνα - και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπαιντεν. Εκεί μπορεί να δώσει - εάν το επιθυμεί βεβαίως - απτά δείγματα μιας νέας πολιτικής που θα πλησιάζει την Ευρώπη και γενικότερα την Δύση.

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας ξέρουν πολύ καλά ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να υπάρξει ένα minimum εμπιστοσύνης με τους Τούρκους.

Δεν πείθονται -και ορθά- από τις δηλώσεις προθέσεων περί δημιουργίας και προβολής θετικής ατζέντας και περιμένουν ουσιαστικές κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και χθες, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απάντησε στις δηλώσεις Τσαβούσογλου, και αυτή ακριβώς την τακτική του να μην μένει τίποτα αναπάντητο, θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα είναι σαφώς ισχυρότερη και σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών και σε επίπεδο στρατιωτικής ισχύος και δεν έχει κανένα λόγο να αντιμετωπίζει φοβικά τις μεγαλοστομίες των Τούρκων.

Δεν το έπραξε ούτε μέσα στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες δεν θα το πράξει και τώρα.

Το βέβαιο είναι πάντως πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο ήρεμο στο Αιγαίο και αυτό οφείλεται κυρίως στην αποφασιστική στάση που επέδειξε η χώρα μας πέρυσι, και στην ξηρά και στην θάλασσα...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σεπόλια: Εκτέλεση του «Άρη» με το αλεξίσφαιρο – Μάρτυρας περιγράφει στο Newsbomb.gr τον δράστη