ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Πανδημία vs Ανάκαμψη

Πανδημία vs Ανάκαμψη
InTime

Είναι αλήθεια ότι τους τελευταίους 18 μήνες η πανδημία ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω σε οτιδήποτε συμβαίνει στην χώρα μας και όχι μόνο.

Τα δελτία ειδήσεων είναι σχεδόν μονοθεματικά, ενώ τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των ενημερωτικών ιστοσελίδων έχουν συνήθως πανομοιότυπα θέματα που αφορούν κυρίως τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη ζωή μας γενικότερα. Στην μετά - μνημονιακή Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις και γεγονότα, που σε άλλη εποχή θα κυριαρχούσαν στις ειδήσεις, στις συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Είναι, όμως, λογικό και αναμενόμενο αυτή την περίοδο (αν και) σοβαρά θέματα να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η έγκριση και από το ECOFIN του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων στο κέντρο και την περιφέρεια, επενδύσεις από μεγαθήρια όπως είναι η Volkswagen και η Microsoft δεν τα λες και... μονόστηλα.

Η Ελλάδα ξεκίνησε και πάλι, λοιπόν, μετά από τη δύσκολη και σκοτεινή δεκαετία των μνημονίων, των περικοπών και της οικονομικής δυσπραγίας. Κάθε μεγάλο έργο που ξεκινά, κάθε επένδυση Ελλήνων και ξένων στην χώρα μας, είναι θέσεις εργασίας, είναι μήνυμα επανεκκίνησης και τελικά είναι ανάπτυξη. Χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός υποδομών ήταν στην Βουλή να μιλήσουν για τον αυτοκινητόδρομο Ε 65, ένα έργο που λίμναζε για περισσότερο από δέκα χρόνια και τώρα ξεκινά η κατασκευή του. Ο Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο αυτή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα έργα που συμβασιοποιήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια αγγίζουν τα 3,2 δισεκατ. ευρώ.

Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι η χώρα είναι έτοιμη να τρέξει. Υπάρχει, όμως, μια βαριά αλυσίδα στα «πόδια της» από την οποία πρέπει να απαλλαγεί γρήγορα: την πανδημία και τον κίνδυνο επιστροφής στο φθινόπωρο του 2020. Πέραν, λοιπόν, των προφανών αναγκών που αφορούν την ίδια τη δημόσια υγεία, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για να τελειώνουμε το γρηγορότερο με τον κορονοϊό: η ίδια η ανάπτυξη της χώρας. Όσοι δεν πείθονται από τις εκκλήσεις των επιστημόνων για την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού, όσοι νιώθουν αφελώς άτρωτοι ή όσοι δεν πιστεύουν τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, ας δουν τις ανάγκες της χώρας να «τρέξει» απελευθερωμένη από τα δεσμά της πανδημίας και να αφήσει οριστικά πίσω της τις πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια.

Όσο πιο γρήγορα ξεμπερδέψουμε με τον εφιάλτη, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν πολιτικές που θα υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την ανάπτυξη. Και τότε θα μπορέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν το δικό τους σχέδιο, τη δίκη τους πρόταση και η δημόσια συζήτηση να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας νέας πορείας της χώρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δύσκολη η κατάσταση στα νησιά – Ποιες είναι οι πιο «μολυσμένες» περιοχές