ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Φώφη Γεννηματά και συντηρητική παράταξη, μια σχέση πολιτικού πολιτισμού...

Φώφη Γεννηματά και συντηρητική παράταξη, μια σχέση πολιτικού πολιτισμού...

Ήταν αρχές καλοκαιριού του 2013, όταν η κυβέρνηση Σαμάρα, είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την πτώση της, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το σχήμα, αλλά τελικά η συμφωνία των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν μαζί απέτρεψε τις πρόωρες εκλογές.

Ο τότε πρωθυπουργός, προχώρησε σε ανασχηματισμό και έδωσε στην Φώφη Γεννηματά το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας με ισχυρές αρμοδιότητες. Ήταν προσωπική του επιλογή, λένε οι καλά γνωρίζοντες καθώς εμπιστευόταν και πίστευε στην Φώφη. Πράγματι, η σχέση των δυο πολιτικών ισχυροποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα, όταν Σαμαράς και Γεννηματά απέρριψαν τις έντονες εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας και έσωσαν από το «λουκέτο» τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), πυλώνα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η ίδια η Γεννηματά, επαναβεβαιώνοντας το ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό της, δεν ξέχασε ποτέ την συνεργασία αυτή και όταν λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε τις τύχες του ΠΑΣΟΚ, δεν επετέθη ποτέ προσωπικά στον Αντώνη Σαμάρα.

Αυτή η μικρή ιστορία, είναι απολύτως ενδεικτική της έντιμης σχέσης που είχε η Φώφη Γεννηματά με την συντηρητική παράταξη στην Ελλάδα. Με τον βασικό αντίπαλο του κόμματος της, ουδέποτε αντιπαρατέθηκε με όρους «πολιτικής υστερίας» ακόμη και σε περιόδους έντασης και ισχυρών διαφωνιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς όταν πληροφορήθηκαν το τραγικό γεγονός, επέλεξαν να μιλήσουν πέρα και πάνω από τις τυπικότητες. Αναφέρθηκαν στον άνθρωπο, στην γυναίκα, στην πολιτικό. Όλοι τους «έβλεπαν» στο πρόσωπο της Γεννηματά έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Ακόμη κι όταν διαφωνούσαν, όταν συγκρούονταν...

Ο πρωθυπουργός στα δυόμιση χρόνια της θητείας του, επεδίωκε πάντοτε τον διάλογο με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, διότι πίστευε ότι σε κρίσιμες επιλογές, η Φώφη Γεννηματά θα έβαζε πάνω από το κόμμα της, το συμφέρον της χώρας. Και αυτό πράγματι συνέβαινε . Είτε στα εθνικά , όπως συνέβη με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία , που υποστήριξε εντός και εκτός Βουλής , είτε σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα όπως η απλή αναλογική , επιλογή που είχε καταψηφίσει επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι λοιπόν, όπως και στην ζωή έτσι ακριβώς και στην πολιτική, η Φώφη Γεννηματά αντιμετώπισε με γενναιότητα τις προκλήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «γενναία» που θα ακουστεί πολλές φορές σήμερα στην Μητρόπολη, θα την συνοδεύει πάντα...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φώφη Γεννηματά: Με τρεις σημαίες καλυμμένο το φέρετρο με τη σορό για το λαϊκό προσκύνημα

Πολεμικό Ναυτικό: Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια – Μήνυμα ετοιμότητα στον Ερντογάν

Πρόωρη σύνταξη έως και 9 χρόνια νωρίτερα για μητέρες ανήλικων τέκνων