Η «ΓΑΤΑ» ΤΗΣ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Τα «δώρα» Τσίπρα στην κυβέρνηση και το «παράθυρο» συνεργασιών μετά τις εκλογές

Τα «δώρα» Τσίπρα στην κυβέρνηση και το «παράθυρο» συνεργασιών μετά τις εκλογές
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Κοτταρίδης γράφει για όσα αποκαλύπτει η «Γάτα της Ηρώδου Αττικού» μετά τη νέα στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών, και την πιθανότητα να αλλάξουν οι ισορροπίες για τις συνεργασίες μετά τις κάλπες.

Άγαλμα στον Αλέξη Τσίπρα σκέφτονται να στήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και την απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα από τις ψηφοφορίες στη Βουλή και να ζητήσει άμεσα εκλογές έτσι ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για την πρόταση δυσπιστίας που ο ίδιος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Και αυτό γιατί εκεί που η κυβέρνηση είχε στριμωχτεί, όχι και πολύ είναι η αλήθεια αλλά είχε τεθεί ένα ζήτημα, με τις υποκλοπές, εκεί δηλαδή που σύσσωμη η αντιπολίτευση έθετε θέματα Δημοκρατίας βάζοντας στο κάδρο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας ως ο κατεξοχήν αντιθεσμικός και όψιμα “αντικοινοβουλευτικός”, γράφοντας όπως λένε στην κυβέρνηση, στα παλιά του τα παπούτσια και το Κοινοβούλιο και την αρχή της πλειοψηφίας και τη Δημοκρατία κλπ κλπ. Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν και πολύ άδικο καθώς η συζήτηση θα μετατοπισθεί άλλου πολώνοντας περισσότερο το κλίμα. Και το αστείο είναι πως με τη στάση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί μέτωπο και με το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας μια προβληματική σχέση που δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί όταν έρθει η ώρα για μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία.

Η γάτα μου διαμήνυσε μάλιστα πως το θείο αυτό δώρο το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να το εκμεταλλευτεί άμεσα κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επεξεργάζεται σχέδια εκτροπής για την επομένη των εκλογών. Θεωρούν δηλαδή στην κυβέρνηση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί το βράδυ των εκλογών να μην αποδεχθεί τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ενώ θεωρούν βέβαιο πως στόχος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να τορπιλίσει οποιαδήποτε συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνοντας και τότε λόγο για προϊόν εκβιασμών. Γιατί μπορεί να ξαφνιαστήκαμε όλοι, και στο ΠΑΣΟΚ, όταν η Πόπη Τσαπανίδου άφησε υπονοούμενα για εκβιασμό του Νίκου Ανδρουλάκη, όμως φαίνεται πως αυτή είναι και η επίσημη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ την οποία θα την ακολουθήσει μέχρι τέλους. Όλο αυτό όμως το αφήγημα προφανώς και ρίχνει νερό στο μύλο της κυβέρνησης που προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας την επόμενη μέρα των εκλογών. Ιδιαίτερα μάλιστα τη βοηθά να υποστηρίξει την ανάγκη ευρείας πλειοψηφίας ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Γιατί , αν το σκεφτεί κανείς σοβαρά, οι πολίτες πλέον, μετά από μνημόνια, πανδημίες, ενεργειακές κρίσεις είναι λογικό να επιδιώκουν ένα ήρεμο λιμάνι.

Με αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να προτάσσει την οικονομία ως το βασικό διακύβευμα των εκλογών και θα καλέσει τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ της σταθερότητας και της ανάπτυξης την οποία ο ίδιος πρεσβεύει ή τη λογική του χάους που όπως θα πει ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Όσον αφορά το νέο αίτημα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές μέσα σε τρεις εβδομάδες νομίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφήσει λίγο ακόμα τον κ. Τσίπρα να …αντιπολιτεύεται πριν ανακοινώσει τις προθέσεις του. Ίσως και να ελπίζει και για ακόμα μερικά …προεκλογικά δωράκια.

Κλείνοντας να σας πω και τα τελευταία που άκουσε η γάτα περί συνεργασιών. Μαθαίνω λοιπόν πως εκεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, παρά τα όσα βλέπουμε σήμερα, την Δευτέρα μετά τις εκλογές να προκύψει μία ευρεία συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ, συζήτηση που μπορεί να καταλήξει σε γάμο. Ιδιαίτερα μάλιστα αν ο Νίκος Ανδρουλάκης με δεδομένα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή εκτιμήσει πως τη δεύτερη Κυριακή θα ακολουθήσει … μονοψήφιος «Αρμαγεδδών». Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και στο νησί μου, εδώ θα είμαστε να τα βλέπουμε.