ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Βρετανία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Ερώτημα η πλειοψηφία για να «περάσει» το Brexit

Εκλογές Βρετανία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Ερώτημα η πλειοψηφία για να «περάσει» το Brexit
Ο Μπόρις Τζόνσον και το ξεκάθαρο μήνυμά του.
ASSOCIATED PRESS

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Πέμπτη (12/12) οι Βρετανοί - Ποιος έχει το προβάδισμα - Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θέλουν τους συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον να έχουν το -ψαλιδισμένο έναντι των αρχικών εκτιμήσεων- προβάδισμα, στις σημερινές, πρόωρες εκλογές που διεξάγονται στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ερώτημα παραμένει αν θα κερδίσει αρκετές έδρες ώστε να καταφέρει να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 ώρα Βρετανίας, όταν και θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων στις 650 εκλογικές περιφέρειες της Βρετανίας. Παράλληλα, αναμένονται δεδομένα του exit poll του BBC, που θα επιχειρήσει να προβλέψει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι υψηλότερο από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που θα οφείλεται κυρίως στο γεγονός της πρόσφατης ανανέωσης των εκλογικών καταλόγων.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν.ASSOCIATED PRESS

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα αποτελέσματα, με τις έδρες από το Σάντερλαντ και το Νιούκασλ, όπως και από τις περιφέρειες που συνήθως θεωρούνται ασφαλείς για το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, στα βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα "The Times" την Τρίτη (10/12) το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον, φέρεται ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές. Η τελευταία αυτή εκτίμηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου μήνα, που προέβλεπε ότι οι Τόρις όδευαν σε θρίαμβο και πλειοψηφία 68 εδρών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί αναμένεται να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου.

Το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα δημοσκόπηση της Opinium που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, έδειξε ότι το προβάδισμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έναντι του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος μειώθηκε στις 12 από τις 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Το ποσοστό στήριξης για το Συντηρητικό Κόμμα του Τζόνσον μειώθηκε στο 45% από το 46% σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου. Το ποσοστό για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα διαμορφώθηκε στο 33%, αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η στήριξη για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο 12%.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν η Σκωτία και η Ουαλία, όπου στην πρώτη οι Τόρις παλεύουν να διατηρήσουν τις 13 έδρες που είχαν κερδίσει το 2017, απέναντι στο ανερχόμενο και πιο ισχυρό αυτή τη φορά Εθνικό Κόμμα Σκωτίας. Στη Σκωτία αγωνίζεται να διατηρηθεί και το κόμμα των Εργατικών, κυρίως στις περιφέρειες που κέρδισε οριακά. Στην Ουαλία πολλές περιφέρειες ανήκουν στους Εργατικούς, αλλά αυξάνεται η δύναμη των Συντηρητικών, με βασικότερους στόχους το Ρέξαμ, το Γκόβερ, το Μολντ.

Γενικότερα, από τις 650 εκλογικές περιφέρειες, οι 533 ανήκουν στην Αγγλία, οι 59 στη Σκοτία, οι 40 στην Ουαλία και οι 18 στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι εκλογές διεξάγονται με βάση το μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα. Σε κάθε περιφέρεια θα εκλεγεί ένας βουλευτής, δηλαδή ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Έρευνα της YouGov, αναφέρει ότι πάνω από 40 έδρες αναμένεται «να αλλάξουν χέρια» από το ένα κόμμα σε άλλο.

Πηγή πληροφοριών: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πτήση - θρίλερ από Βρυξέλλες για Αθήνα: Ούρλιαζαν οι επιβάτες (vid)

Προειδοποίηση σεισμολόγου: «Ξύπνησε» τα ρήγμα της Ελλάδας που δίνει σεισμούς 7 Ρίχτερ

Σχετικές ειδήσεις